KONKURENCIJA JE LJUTA

APPLE I GOOGLE: Na udaru britanske istrage zbog web preglednika

Autor Davor Dakić

Studija je pokazala kako dvojac ima duopol na mobilnim ekosustavima i mogućnost kontrole

Izvor: Shutterstock

Britansko tijelo za zaštitu tržišnog natjecanja pokrenulo je istragu o Appleovoj i Googleovoj dominaciji u mobilnim preglednicima nakon što je dobilo znatnu podršku igrača u industriji u procesu konzultacija koji je započeo u lipnju.

Drugi vlasnici web preglednika, web programeri i pružatelji usluga igranja u oblaku rekli su kako dominacija Applea i Googlea šteti tvrtkama, koči inovacije i povećava nepotrebne troškove, izjavila je Agencija za tržišno natjecanje i tržišta (CMA), a prenosi Mobile World Live.

CMA je pokrenula proces konzultacija nakon jednogodišnje studije tržišta mobilnih ekosustava koja je otkrila da Apple i Google imaju učinkovit duopol na mobilnim ekosustavima koji im omogućuje kontrolu operativnih sustava, trgovina aplikacijama i web preglednika na mobilnim uređajima.

Izvor: Shutterstock

Regulatorno tijelo Ujedinjenog Kraljevstva najavilo je istragu jer su preglednici jedne od najvažnijih i najčešće korištenih aplikacija na mobilnim uređajima, a većina ljudi ih koristi za pristup nizu sadržaja.

U Ujedinjenom Kraljevstvu se 97 posto svih mobilnih pregledavanja weba u 2021. dogodilo na Appleovim ili Googleovim preglednicima tako da bilo kakva ograničenja mogu imati veliki utjecaj na iskustva korisnika.

Sarah Cardell, privremena izvršna direktorica CMA-a, rekla je da planira istražiti prakse obiju tvrtki i procijeniti jesu li izražene zabrinutosti "opravdane i ako jesu identificirati korake za poboljšanje konkurencije i inovacija u tim sektorima".

Izvor: ADDICTIVE STOCK CREATIVES / Alamy / Alamy / Profimedia

Mobilne igre

CMA je također dobio povratnu informaciju da za 800.000 korisnika u Velikoj Britaniji Apple ograničava usluge igranja u oblaku, kočeći rast u ovom sektoru. Regulator je primijetio da su se web programeri žalili na Appleova ograničenja i nedostatak ulaganja u tehnologije preglednika tvrdeći da to ograničava izbor i otežava uvođenje inovacija na britansko tržište.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI