PRIPREMITE SE

Vozila s nultom emisijom istisnut će motore s unutarnjim sagorijevanjem

Autor Krunoslav Ćosić

Do 2035. u Europi se planira okončati prodaja novih automobila koji emitiraju CO2

Izvor: Khunkorn Laowisit / Panthermedia / Profimedia

Europski parlament i Vijeće postigli su sporazum kojim se osigurava da će svi novi automobili i kombiji registrirani u Europi imati nulte emisije do 2035. Kao međukorak prema nultim emisijama, novi standardi CO2 također će zahtijevati prosječne emisije od novih automobila smanjit će se za 55% do 2030., a novih kombija za 50% do 2030.

Ovaj sporazum označava prvi korak u usvajanju zakonskih prijedloga Fit for 55 (Skladni za 55) koje je Europska komisija podnijela u srpnju 2021. Izvršni potpredsjednik za Europski zeleni dogovor Frans Timmermans rekao je:

„Sporazum šalje snažan signal industriji i potrošačima: Europa prihvaća prijelaz na mobilnost s nultom emisijom. Europski proizvođači automobila već dokazuju da su spremni zakoračiti u korak sa sve većim i sve pristupačnijim električnim automobilima koji dolaze na tržište. Brzina kojom se ta promjena dogodila u posljednjih nekoliko godina je nevjerojatna. Nije ni čudo da je ovaj dosje prvi u cijelom paketu Fit for 55 u kojem su države članice i Europski parlament postigli konačni dogovor.”

To je signal proizvođačima i građanima da se ubrza proizvodnja i prodaja vozila s niskom i nultom emisijom i postavi cestovni promet na čvrst put prema klimatskoj neutralnosti do 2050. Ovim će novim zakonodavstvom prometni sustav EU-a postati održiviji, pružiti čišći zrak za Europljane i označava važan korak u ostvarivanju Europskog zelenog plana.

Izvor: Arturs Laucis / Alamy / Alamy / Profimedia

EU pokazuje predanost postizanju svojih klimatskih ciljeva i pokazuje da rat u Ukrajini ne usporava europsku tranziciju na čistu energiju već ju ubrzava i tjera na brži napredak kako bismo do 2050. postali prvi klimatski neutralni kontinent na svijetu.

Sljedeći koraci

Ovaj privremeni sporazum sada zahtijeva formalno usvajanje od strane Parlamenta i Vijeća. Nakon što se ovaj proces dovrši, novo zakonodavstvo bit će objavljeno u Službenom listu Unije i stupit će na snagu.

Revizija standarda emisije CO2 za automobile i kombije jedan je od prijedloga „Fit for 55” kojeg je Komisija predstavila u srpnju 2021. kako bi klimatska, energetska, uporaba zemljišta, promet i porezna politika EU-a bila prikladna za smanjenje neto emisija stakleničkih plinova za najmanje 55% do 2030. u usporedbi s razinama iz 1990.

Izvor: Weyo / Alamy / Alamy / Profimedia

Postizanje ovih smanjenja emisija u sljedećem desetljeću ključno je kako bi Europa do 2050. postala prvi svjetski klimatski neutralan kontinent i kako bi Europski zeleni dogovor postao stvarnost. Zakonodavni alati postavljeni su za postizanje ciljeva dogovorenih u Europskom zakonu o klimi i temeljnoj transformaciji europskog gospodarstva i društva za pravednu, zelenu i prosperitetnu budućnost.