KAD ĆE VIŠE?

UNIVERZALNI PUNJAČ: Za najčešće korištene elektroničke uređaje

Autor Krunoslav Ćosić

Type-C konektor uskoro će i zakonski biti obavezan za veći broj različitih uređaja

Izvor: Shutterstock

Europski parlament će uskoro odobriti novi zakon kojim se uspostavlja univerzalno rješenje za punjenje mobilnih telefona, tableta i druge prijenosne elektronike u EU-u, najavljeno je to za početak listopada.

Od kraja 2024. cijeli niz malih i srednjih prijenosnih elektroničkih uređaja kao što su mobilni telefoni, tableti, digitalne kamere i slušalice morat će biti opremljeni USB priključkom za punjenje tipa C (Type-C). Taj je zakon dio širih napora za veću održivost proizvoda u EU-u, smanjenje e-otpada i olakšavanje života potrošača.

Izvor: Marko Čavić

Direktivom se dodatno usklađuje tehnologija brzog punjenja, potrošačima pružaju jasne informacije o značajkama punjenja i omogućuje kupcima da odaberu žele li kupiti novu elektroniku s uređajem za punjenje ili bez njega.

Te nove obveze omogućit će korištenje istih punjača na različitim uređajima i pomoći će potrošačima uštedjeti do 250 milijuna eura godišnje na nepotrebnoj kupnji punjača. Odbačeni i nekorišteni punjači godišnje čine oko 11 tisuća tona e-otpada.

Parlament se još od 2014. snažno zalaže za zajednički punjač za sve mobilne telefone, o čemu je bilo govora tijekom pregovora o Direktivi o radijskoj opremi (RED).

Izvor: Shutterstock