Regulacija tržišta

Trebaju li američki tehnološki divovi pokriti dio troškova telekomunikacijskih mreža?

Autor Ivan Vukić

EU planira savjetovanje o mrežama tehnoloških divova koji enormno troše resurse mreža

Izvor: Ascannio / Alamy / Alamy / Profimedia

Europska komisija (EK) počela se pripremati za pokretanje konzultacija o tome trebaju li američki tehnološki divovi pokriti dio troškova telekomunikacijskih mreža u regiji, izvijestio je Reuters, što je najnoviji potez bloka za rješavanje tvrdnji o nejednakim uvjetima.

Povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton navodno je izjavio da će konzultacije započeti u prvom tromjesečju 2023., prenosi Mobile World Live. Osim istraživanja trebaju li velika imena, uključujući Google, Facebook i Amazon, doprinijeti mrežama operatera, Breton je izjavio da će savjetovanje također obuhvatiti potencijalnu regulaciju metaverzuma.

Thierry Breton, Europska komisija
Izvor: Shutterstock

Proces konzultacija trajat će do šest mjeseci, nakon čega će EK dostaviti eventualne prijedloge. Europski operateri već dugo pozivaju američke tehnološke tvrtke da doprinesu razvoju i radu njihovih mreža.

Telekomunikacijska industrijska grupa ETNO nedavno je objavila izvješće u kojem se navodi da Meta Platforms, Alphabet, Apple, Amazon, Microsoft i Netflix sada čine 56 posto prometa na fiksnim i mobilnim mrežama, ali daju "mali ili nikakav doprinos" troškovima razvoja.

U svibnju je izvršna potpredsjednica Komisije Margrethe Vestager izjavila da je počeo rad na tome trebaju li i na koji način velike tehnološke tvrtke doprinijeti telekomunikacijskim mrežama. EK uvodi Zakon o digitalnim uslugama (DSA) i Zakon o digitalnim tržištima (DMA) kao dio napora da obuzda američke tehnološke divove.

Izvor: Shutterstock