NOVA PRAVILA

ZAKON O ELEKTRONIČKIM KOMUNIKACIJAMA: Provjera korisnika!

Autor Krunoslav Ćosić

Novi zakon omogućuje provjeru platežne sposobnosti podnositelja zahtjeva za sklapanje ugovora

Izvor: Pixabay

Zakon o elektroničkim komunikacijama potpisao je Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, a na snagu stupa danas 12. srpnja 2022.

Ovim se Zakonom uređuje područje elektroničkih komunikacija, i to pružanje elektroničkih komunikacijskih mreža i usluga, pružanje univerzalnih usluga te zaštita prava korisnika, gradnja, postavljanje, održavanje i korištenje elektroničke komunikacijske infrastrukture, povezane opreme i povezanih usluga te određenih značajki terminalne opreme, uvjeti tržišnog natjecanja te prava i obveze sudionika na tržištu elektroničkih komunikacijskih mreža i usluga, djelotvorno upravljanje radiofrekvencijskim spektrom te adresnim i brojevnim prostorom, digitalni radio i televizija, zaštita podataka, sigurnost elektroničkih komunikacijskih mreža i usluga te obavljanje inspekcijskog nadzora i kontrole u elektroničkim komunikacijama, postupak donošenja odluka i rješavanja sporova u elektroničkim komunikacijama, kao i ustrojstvo, djelokrug i nadležnost nacionalnog regulatornog tijela za elektroničke komunikacije, poštanske usluge i željezničke usluge.

Među 187 članaka Zakona o elektroničkim komunikacijama zanimljiv je članak 141. koji se bavi procjenom platežne sposobnosti podnositelja zahtjeva za sklapanje ugovora. Operatori javno dostupnih elektroničkih komunikacijskih usluga mogu prikupljati i elektronički razmjenjivati nužne podatke o korisnicima (me, prezime i osobni identifikacijski broj te još neke podatke) u svrhu procjene platežne sposobnosti podnositelja zahtjeva za sklapanje ugovora.

Izvor: dzmat.ph / Alamy / Alamy / Profimedia

Elektronička razmjena prikupljenih nužnih podataka između operatora obavlja se posredovanjem Financijske agencije (FINA) koja je posebnim propisima za poslovne subjekte ovlaštena voditi registre, evidencije i zbirke podataka te davati podatke o oznaci blokade računa i danima trajanja blokade.

Razmjena nužnih podataka odvija se tako da operatori Financijskoj agenciji dostavljaju ili omogućuju pristup nužnim podacima svojih korisnika, pri čemu ni jedan operator nema pravo uvida u podatke o konkretnom dugovanju, iznosu dugovanja ni o vjerovniku.

Nužni podaci obrađuju se vodeći računa o propisanim rokovima njihova čuvanja i arhiviranja, protekom kojih se moraju obrisati. Operator mora osigurati da su nužni podaci, koji su dostavljeni i/ili dani na uvid Financijskoj agenciji, točni i ažurni. Nužni podaci obuhvaćaju:

• ime, prezime i osobni identifikacijski broj
• podatke o urednosti u plaćanju računa (učestalost i broj dana neplaćanja duljeg od 60 dana nakon dospijeća računa)
• podatke o pokrenutom postupku prisilne naplate ili prodaje potraživanja zbog nepodmirenih dugovanja za elektroničke komunikacijske usluge i/ili uređaje.

Izvor: MARK CLARKE / Sciencephoto / Profimedia

Financijska agencija na zahtjev operatora, koji je zaprimio zahtjev za sklapanje ugovora, a na temelju nužnih podataka i potvrde operatora o danoj izričitoj suglasnosti podnositelja zahtjeva za jednokratnu provjeru podataka o blokadi njegova računa i danima trajanja blokade, dostavlja operatoru prethodnu procjenu platežne sposobnosti podnositelja zahtjeva izrađenu na temelju sljedećih podataka:

• postojanju ili nepostojanju dugovanja podnositelja zahtjeva
• učestalosti i broju dana neplaćanja duljeg od 60 dana
• postojanju ili nepostojanju pokrenutog postupka prisilne naplate ili prodaje potraživanja zbog nepodmirenih dugovanja za elektroničke komunikacijske usluge i/ili uređaje
• oznaci blokade računa podnositelja zahtjeva i danima trajanja blokade.

Prethodnu procjenu platežne sposobnosti podnositelja zahtjeva operatori mogu upotrebljavati isključivo nakon zaprimanja zahtjeva u svrhu samostalne procjene platežne sposobnosti podnositelja zahtjeva i donošenja odluke o prihvaćanju ili odbijanju zahtjeva za sklapanje ugovora te je ne smiju upotrebljavati u druge svrhe.

Ako operator na temelju samostalne procjene platežne sposobnosti odbije zahtjev za sklapanje ugovora mora podnositelju zahtjeva ponuditi drugu odgovarajuću uslugu ili zatražiti odgovarajuće sredstvo osiguranja plaćanja.