SLIJEDI UŠTEDA

Uskoro kreću poticaji za kupnju električnih vozila

Autor Krunoslav Ćosić

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u lipnju će raspisati novi natječaj

Izvor: Arturs Laucis / Alamy / Alamy / Profimedia

Ovogodišnji natječaj za subvencioniranje kupovine električnih vozila u Hrvatskoj, prema informacijama kojima raspolaže Strujni krug, započinje 27. lipnja 2022.

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost trebao bi tjedan dana ranije objaviti Javni poziv u kojemu će biti potvrđeni svi detalji natječaja. Prošle godine je podijeljeno 90 milijuna kuna dok bi u 2022. godini trebalo biti raspodijeljeno 103 milijuna kuna.

Strujni krug saznaje da će kategorije vozila i iznosi poticaja ostati nepromijenjeni. Za električna vozila M1 i N1 kategorije (vozila za prijevoz putnika do najviše 8 sjedala i dostavna vozila do 3,5 tone) osigurano je 70.000 kn ili do 40 posto vrijednosti vozila, a za plug-in hibride do 40.000 kn.

Za električna vozila L1-L7 kategorije (mopedi, motocikli s dva, tri ili četiri kotača) omogućeno je 20.000 kuna ili do 40 posto vrijednosti vozila. Također, s maksimalno 400.000 kn sufinanciraju se i vozila kategorije N2, N3, M2 i M3 s električnim pogonom (vozila za prijevoz putnika ili teretna vozila do 5 tona ili više). Članstvom u Strujnom krugu možete ostvariti i dodatne popuste pri kupovini potpuno električnih vozila, u iznosima od 5 do iznad 100 tisuća kuna.