NOVI ZAKON

Uskoro nećete smjeti voziti bicikl i slušati glazbu (na oba uha)

Autor Krunoslav Ćosić

Isto to se odnosi i na vozače romobila koji će spadati u kategoriju osobnog prijevoznog sredstva

Izvor: Tim Gouw, Pexels

Predlaže se to između ostalog u Nacrtu konačnog prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti prometa na cestama koji je upravo u Hrvatskom saboru, u drugom čitanju.

Među mnogobrojnim promjena kojima će se promijeniti Zakon o sigurnosti prometa na cestama je i vožnja sa slušalicama u uhu. Susjedna Bosna i Hercegovina je to regulirala prije nekoliko godina – tamo ne smijete preko pješačkog prijelaza prijeći (pješice niti biciklom) s obje slušalice u ili na oba uha.

Hrvatske izmjene odnose se na vozače bicikala i osobnog prijevoznog sredstva, u što će spadati romobili i razne izvedenice novih prijevoznih sredstava kojima su pješaci već nekoliko godina okruženi na pješačkim stazama.

Izvor: Jovica Varga / Alamy / Alamy / Profimedia

U članku 196. stavku 4. iza riječi: „bez upotrebe ruke“ stavlja se zarez te se dodaju riječi: „a vozač bicikla i osobnog prijevoznog sredstva ne smije upravljati vozilom koristeći slušalice na ili u oba uha čime bi umanjio mogućnost reagiranja i sigurnog upravljanja vozilom“.

Novčanom kaznom u iznosu od 300,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač bicikla i osobnog prijevoznog sredstva koji postupi suprotno odredbama stavka 4. članka 196.

Izvor: Tima Miroshnichenko, Pexels

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI