E-USLUGE

ZA POSLOVNE KORISNIKE: Projekt e-Poslovanje za tvrtke, obrte i OPG-ove

Autor Krunoslav Ćosić

Omogućava jedinstveni pristup javnim elektroničkim uslugama za poslovne korisnike

Izvor: Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva

Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva predstavio je e-Poslovanje, projekt koji omogućava usluge e-Ovlaštenja, izdavanje uvjerenja da se ne vodi kazneni postupak, dostavu elektroničkih isprava za registraciju vozila u RH, jedinstvenu informacijsku točku - sustav katastra infrastrukture te registar stvarnih vlasnika.

Poslovni korisnici mogu podnijeti zahtjev, uvid u podatke ili preuzimanje dokumentacije na svoje računalo kao što su primjerice potrebni dokumenti iz porezne ili carinske uprave, zdravstvenog osiguranja, mirovinskog sustava, graditeljstva, pomorstva i drugo.

Sustav e-Poslovanje već sada omogućava pristup i korištenje e-usluga osobama zakonski ovlaštenima za zastupanje pravnih osoba koje su upisane u Sudski registar te u registre neprofitnih organizacija kao što su Registar udruga i zaklada, političkih stranaka, vjerskih zajednica u RH.

I obrtnici koji su upisani u Obrtni registar kao i poljoprivrednici i nositelji poljoprivrednih gospodarstava iz baze Upisnika poljoprivrednika te druge fizičke osobe koje obavljaju različite slobodne djelatnosti i sporedna zanimanja mogu koristiti servis e-Poslovanje.

Dostupno i ovlaštenim osobama

Putem e-Ovlaštenja i njegovog modula e-Punomoći omogućeno je osobama ovlaštenim za zastupanje davanje prava pristupa na pojedine e-usluge drugim osobama unutar svojeg poslovnog subjekta ili drugim osobama u drugom poslovnom subjektu, što poslovnim korisnicima omogućava potrebnu fleksibilnost u pristupu i načinu korištenja različitih e-usluga unutar platforme e-Poslovanje. Poslovni korisnici mogu prilikom prijave na e-usluge putem NIAS-a koristiti poslovne kao i postojeće osobne vjerodajnice za elektroničku identifikaciju.

Izvor: Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva

Usluge su dostupne putem sustava e-Građani bilo na poveznici Katalog usluga ili putem “Filtra e-usluga” upisom dijela naziva ili ključne riječi e-Poslovanje. Sredinom 2022. godine trebao bi u funkciji biti i Korisnički pretinac (PKP, kao web i mobilna aplikacija) namijenjen za sigurnu elektroničku komunikaciju javnopravnih tijela s poslovnim subjektima. Sustav će se kontinuirano nadograđivati novim e-uslugama kao i e-porukama za PKP.

Spajanje sa starijim uslugama

Uz navedene usluge na e-Poslovanju postoje i druge online usluge koje su također namijenjene poslovnim korisnicima. Njih su pojedina tijela i institucije razvili ranije tako da one još nisu prilagođene zajedničkim pravilima i standardima platformu e-Poslovanje pa njihovo korištenje do tada ostaje isto.

Skorim uključivanjem i tih e-usluga na jedinstvenu platformu e-Poslovanje poslovnim korisnicima će sve usluge biti dostupne na jednome mjestu kroz jedinstveno korisničko iskustvo. Kada se sustav e-Poslovanje u potpunosti realizira, očekuje se da bi 450 tisuća različitih poslovnih korisnika moglo koristiti njegove pogodnosti te štedjeti vrijeme i novac.

Projekt „e-Poslovanje“ provodi Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva zajedno s Financijskom agencijom (Fina) te Agencijom za podršku informacijskim sustavima i informacijskim tehnologijama (APIS IT), kao projektnim partnerima. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda i vrijedan je 50.983.989,90 kn.