I VI MOŽETE POMOĆI

SIGURNO IMATE NEŠTO ŠTO VAM VIŠE NE TREBA: Donirajte informatičku opremu

Autor Krunoslav Ćosić

Ravnateljstvo civilne zaštite upućuje javni poziv za pomoć Ukrajini

Izvor: Maksim Borzdov / Alamy / Alamy / Profimedia

Fizičke osobe i tvrtke koje posjeduju suvišnu i neiskorištenu informatičku opremu mogu pomoći Ukrajini u trenutnoj situaciji. Kroz Mehanizam Unije za civilnu zaštitu Ukrajina je uputila zahtjev za pružanjem pomoći u vidu IT opreme.

Iskazana je potreba za video opremom kao što su IP i video kamere, izvori napajanja odnosno generatori, razna komunikacijska oprema u koju spadaju modemi, ruteri, IP telefoni, sigurni IP telefoni. Imate li osobno računalo ili laptop koji vam više ne trebaju također ih možete donirati.

Uz računala je potrebna i računalna periferija (kabeli, slušalice, miševi), zatim mrežna oprema u koju spadaju Wi-Fi ruteri, preklopnici, kabeli, mobiteli, telefoni, printeri, skeneri, televizori. Možda imate viška softver poput Officea, Windows server.

Izvor: Pavel Konovalov / Alamy / Alamy / Profimedia

Pronađete li vanjski (eksterni) hard disk koji vam više ne treba ili želite kupiti novi i poslati ga u Ukrajinu, također ćete učiniti dobro djelo. USB stickove više praktički ne koristimo pa je ovo idealna prilika da se i njih riješite. Tvrtke mogu donirati uslugu čuvanja podataka u oblaku, VPN, vatrozid.

Opremu je potrebno i hladiti tako da se potražuju i klima uređaji, ali i uređaji za mjerenje radiospektra, slušalice za radio uređaje, baterije, uređaji za mjerenje elektromagnetskog zračenja, radio uređaji.

Oprema će se prikupljati u Logističkom objektu Ravnateljstva civilne zaštite, na adresi u Zagrebu, Kruge 52A od 16. do 20. ožujka 2022. godine, od 10:00 do 16:00 sati. Prikupljena i propisno popisana oprema (ne starija od pet godina te dostavljena u ambalaži prikladnoj za transport) zatim će se u organizaciji hrvatskog Ravnateljstva civilne zaštite transportirati u Ukrajinu. Detaljnije informacije mogu se dobiti na broju telefona 01-237-0673.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI