PG ŽUPANIJA

APLIKACIJA PRATIPLAN Za praćenje promjena prostornog plana

Autor Krunoslav Ćosić

Proces izrade planova u velikoj je mjeri približen građanima

Izvor: Zavod.pgz.hr

Aplikacija PratiPlan je dostupna na web-stranici zavod.pgz.hr i poveznici gisportal.pgz.hr/PGZ-PKNM. Na taj je način građanima Primorsko-goranske županije omogućeno praćenje promjena prostornih planova te sudjelovanje u raspravama.

Time je omogućeno i da javnost može sudjelovati u izradi prostornih planova, o čemu Adam Butigan, ravnatelj Zavoda za prostorno uređenje PGŽ-a, kaže: „Mogućnost davanja primjedbi i prijedloga na javnoj raspravi najdirektniji je način sudjelovanja naših građana u oblikovanju prostora od njihovog interesa.“

Prema Zakonu o prostornom uređenju, obavijesti o javnim raspravama objavljuju se na različitim mjestima, a od trenutka objave odluke o izradi plana do trenutka provođenja javne rasprave prođe godina i više dana. Dakle, bilo bi potrebno redovito pratiti web stranice nadležnog Ministarstva, jedinica lokalne samouprave ili tiskane medije.

Izvor: Gisportal

U suradnji s tvrtkom GDi iz Zagreba izrađen je web-GIS preglednik s prikazom prostornih planova u izradi. Pripremljen je i sustav za automatsko slanje obavijesti o tijeku izrade prostornih planova na području gradova ili općina za koje se korisnik predbilježi.

Korisnik će na e-mail dobiti pravovremene informacije o trenutku početka izrade nekog prostornog plana, objavi i trajanju javne rasprave, lokaciji i vremenu javnog izlaganja te mjestu na kojem je moguće ostvariti uvid u prijedlog prostornog plana. Svaka promjena dolazi u sandučić elektronske pošte korisnika. Za lakše snalaženje, u aplikaciji PratiPlan su različitim bojama označene faze javne rasprave - u najavi, u tijeku, završena.