SVE ZA DJECU

ZA BOLJU KONCENTRACIJU: Mjerenjem kvalitete zraka do boljih uvjeta za djecu

Autor Krunoslav Ćosić

Djeca u dubrovačkim dječjim vrtićima i osnovnim školama od sada će imati kvalitetniji zrak zahvaljujući pametnim mjernim instrumentima postavljenim unutar obrazovnih ustanova

Izvor: Hrvatski Telekom

Istraživanja pokazuju da djeca u odgojno-obrazovnim ustanovama nakon dužeg vremena provedenog u zatvorenim prostorima gube koncentraciju. Istovremeno, istraživanja su pokazala i snažnu korelaciju između razine kvalitete zraka i brzine prijenosa različitih zaraznih bolesti.

U vremenu pandemije koronavirusa izuzetno je bitno provjetravati prostorije i paziti na kvalitetu zraka, iako bismo o tome u svim životnim uvjetima trebali razmišljati. Zahvaljujući mjernim instrumentima moguće je u realnom vremenu pratiti kvalitetu zraka, a 120 takvih uređaja postavljeno je u dubrovačke dječje vrtiće i osnovne škole.

Izvor: Hrvatski Telekom

Mjerne instrumente su, zahvaljujući projektu tvrtki Hrvatski Telekom i Smart Sense dobila djeca u odgojno-obrazovnim ustanovama na području grada Dubrovnika te je to najveći takav projekt realiziran u Hrvatskoj.

U tri osnovne škole (OŠ Lapad, OŠ Ivan Gundulić i OŠ Marin Držić) te u pet vrtića (Ciciban, Izviđač, Kono, Pile i Pile 2) na području grada Dubrovnika postavljenih 120 Smart Sense AirQ Indoor uređaja sa senzorima za mjerenje razine CO2, temperature i relativne vlažnosti (vlage u zraku) osigurat će kontinuirano poboljšanje kvalitete života malih Dubrovčana.

Pametni uređaji povezani su modernom NB-IoT tehnologijom. Na ovaj način, odgovorne osobe mogu pravovremeno reagirati na eventualne promjene u kvaliteti zraka i prozračiti prostorije kako bi djeca imala najbolje uvjete za sigurno i zdravo obrazovanje.

Dubrovnik ovime postaje grad „otporan“ na globalne klimatske, ekonomske, društvene i institucionalne ugroze. Postavljanje senzora provodi Dubrovačka razvojna agencija (DURA), a projekt je samo jedan od brojnih pametnih inicijativa u sklopu projekta Pametnog grada Dubrovnika.