KORONAVIRUS

PLANIRANJE JE UVIJEK BITNO: Umjetnom inteligencijom u borbi protiv pandemije

Autor Krunoslav Ćosić

Švedska Sveučilišna bolnica Sahlgrenska, Ericsson i Telia testiraju korištenje umjetne inteligencije u stvaranju modela u borbi protiv COVID-19 pandemije

Izvor: Ericsson

Pandemija koronavirusa pokazala je da je teško predvidjeti potrebe bolnica, ali je istovremeno postalo jasno da elastične mreže i mobilni podaci mogu pomoći u suočavanju s tim izazovima. Kako bi se smanjilo veliko opterećenje bolnica i zdravstvenih resursa, planiranje postaje bitnije i teže nego u normalnim okolnostima.

Ericsson, Telia i Sveučilišna bolnica Sahlgrenska u Švedskoj testiraju korištenje umjetne inteligencije u stvaranju modela za planiranje i predviđanje zdravstvenih zahtjeva i resursa. Istraživački inovacijski projekt započet je u rujnu 2020. godine. Spajanjem napredne analize i modela umjetne inteligencije sa zdravstvenim informacijama rezultat bi trebalo biti učinkovitije planiranje zdravstvenih resursa.

Izvor: Ericsson

Anonimizirani podatci prikupljeni iz Telijine švedske mobilne mreže, u kombinaciji s Ericssonovim opsežnim znanjem o umjetnoj inteligenciji i telekomunikacijskim mrežama, trebali bi u kombinaciji s medicinskim iskustvom Sveučilišne bolnice Sahlgrenska omogućiti učinkovitije planiranje i predviđanje zdravstvenih resursa. U suradnju je uključeno i Sveučilište za tehnologiju Chalmers u Švedskoj.

Korištenjem prikupljenih podataka, uz umjetnu inteligenciju i strojno učenje, može se poboljšati procjena broja pacijenata s COVID-19 koji će biti primljeni u bolnicu.