Pametno zdravstvo

FLASTER SA SENZOROM: Prati stupanj zatezanja kože oko rane i njezinu temperaturu

Autor Smartlife

Za sada su flasteri u fazi testiranja, a procjenjuje se da bi se u ljekarnama širom svijeta mogli pojaviti kroz dvije godine

Izvor: Best group

Za običnu ranu na tijelu uzet ćete obični flaster i zalijepiti ga. Nakon što rana zaraste, skinut ćete flaster i to je to. Ali, ako se ne radi o običnoj rani i posjekotini koje će relativno brzo zarasti, postoje specifične teže rane poput dekubitusa i različitih tipova čireva kod kojih dolazi do pucanja kože.

U takvim situacija potrebni su pametni flasteri koji uz senzore prate parametre rane, a zatim se informacije putem NFC veze šalju na pametni telefon i kompatibilnu mobilnu aplikaciju. Automatski to znači i rjeđe posjete liječniku, bolju kontrolu rane te brži oporavak.

Izvor: Best group

Znanstvenici iz Grupe za savitljivu elektroniku i senzore (BEST – Bendable Electronics and Sensing Technologies group) sa Sveučilišta u Glazgowu, inače najvećem škotskom gradu i trećem najvećem gradu u Velikoj Britaniji, već nekoliko godina istražuju flastere, a rezultat njihovog rada je pametni kompresijski flaster koji, za sada, još uvijek nema zvaničan naziv.

Flaster ima savitljivi senzor koji prati stupanj zatezanja kože oko rane i njezinu temperaturu, što su ključni parametri pri zacjeljivanju spomenutih dugotrajnih rana. Pored ubrzavanja zacjeljivanja teških rana, ovaj će flaster olakšati život osobama s dišnim problemima, bilo da se radi o kroničnim problemima kao što je astma ili pak aktualni Covid-19.

Mjerenjem zategnutosti kože na prsnom košu mogu se otkriti nepravilnosti pri disanju dok je povišena temperatura znak infekcije.

Izvor: Best group