SAMOIZOLACIJA

TELEFONOM ILI E-MAILOM: Što učiniti ako ste bliski kontakt osobe oboljele od COVID-19?

Autor Krunoslav Ćosić

Ukoliko je netko od vaših ukućana, prijatelja ili kolega s posla pozitivan na COVID-19, morat ćete u samoizolaciju

Izvor: Shutterstock

U tom slučaju obavezno ostanite kod kuće i fizički se izolirajte od svojih ukućana. Zatim putem telefona ili e-maila o tome obavijestite svojeg izabranog liječnika (npr. ako su preopterećene telefonske linije, ako je vikend i vaš liječnik ne radi i sl.).

Vaš će liječnik uzeti osnovne podatke o oboljeloj osobi s COVID-19 čiji ste bliski kontakt radi provjere (uvidom u informatički sustav ili direktnim kontaktiranjem epidemiologa) i po potrebi otvoriti bolovanje.

U karanteni (samoizolaciji) ostanite 10 dana od zadnjeg kontakta s oboljelom osobom, pri čemu se dan kada ste zadnji put bili u kontaktu računa kao nulti dan, a sljedeći dan je prvi dan karantene. Npr. ako ste sa oboljelom osobom bili u kontaktu 5. ožujka, zadnji dan karantene je 15. ožujka te 16. ožujka možete nastaviti sa svojim uobičajenim svakodnevnim aktivnostima (posao, škola i dr.) pod uvjetom da tijekom karantene/ samoizolacije niste razvili nikakve simptome bolesti.

Ako ste zaposleni u sustavu zdravstva ili socijalne skrbi (Domovi za starije i nemoćne), iz HZJZ-a savjetuju da odmah obavijestite svojeg poslodavca, odnosno nadležni COVID-19 tim ustanove u kojoj radite, o tome da ste bili u kontaktu za zaraznom osobom te da morate u karantenu na 10 dana.