PRANJE ZUBI

WORLD ORAL HEALTH DAY: Danas je Svjetski dan oralnog zdravlja

Autor Krunoslav Ćosić

Svake se godine 20. ožujka obilježava dan kada se promiče razvijanje svijesti o važnosti brige o oralnom zdravlju te njegovom značaju u očuvanju općeg zdravlja

Izvor: Shutterstock

Od 20. ožujka 2013. godine u svijetu se, pa tako i u Hrvatskoj, Svjetski dan oralnog zdravlja (WOHD) obilježava kako bi se podigla globalna svijest o prevenciji i kontroli bolesti usne šupljine usmjeravanjem pažnje javnosti, ali i stručnjaka za oralno zdravlje te kreatora zdravstvene politike koji imaju svaki svoju važnu ulogu u prevenciji bolesti usne šupljine.

„Budi ponosan na svoj osmijeh“ slogan je ovogodišnjeg Svjetskog dana oralnog zdravlja u cijelom svijetu kojim se želi motivirati ljude da cijene i vode brigu o svojim ustima te shvate kako time mogu pomoći u zaštiti svog općeg zdravlja.

Izvor: Shutterstock

Podršku i obilježavanje WOHD-a možete učiniti i od kuće, s obzirom da je epidemija bolesti COVID-19 promijenila način društvenog života. Pridonijet ćete na taj način globalnom pokretu, dijeleći svoje slike na Ponosnom zidu usta (Mouth Proud Wall).

Rano otkrivanje i liječenje bolesti osigurava najbolji terapijski ishod za pacijenta; stoga se potiču i zdravstveni stručnjaci o edukaciji pacijenata o osobnoj zaštiti oralnog zdravlja. Dobro oralno zdravlje za dulji i zdraviji život govori o tome koliko je briga o mliječnim zubima, uz stvaranje dobrih navika kod djece, ključna za zdravlje usne šupljine tijekom cijeloga života.

Hrvatska kroz preventivne aktivnosti i nacionalne programe, posebno kroz program nadziranog četkanja zubi u vrtićima i školama (za koji je dobila i priznanje Svjetske udruge dentalne medicine FDI), ulaže značajne napore u zaštiti oralnog zdravlja već od najranije dobi.