Pametno zdravstvo

OBILJEŽAVA SE SVAKE GODINE: Danas je Svjetski dan zdravlja 2021.

Autor Krunoslav Ćosić

Diljem svijeta 7. travnja se obilježava Svjetski dan zdravlja, a ove se godine obilježava pod sloganom ”Gradimo pravedniji i zdraviji svijet”

Izvor: Shutterstock

Svjetski dan zdravlja obilježava se od 1950. godine pod pokroviteljstvom Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) s ciljem osvještavanja o temama koje su vezane za zdravlje.

S ciljem iskorjenjivanja nejednakosti u zdravstvu, ove se godine želi naglasiti jedno od temeljnih načela Ustava Svjetske zdravstvene organizacije koje glasi: uživanje najvišeg mogućeg zdravstvenog standarda jedno je od temeljnih prava svakog čovjeka bez obzira na rasu, vjeru, politička uvjerenja, ekonomsko ili socijalno stanje.

Izvor: Shutterstock

Svjetska zdravstvena organizacija od čelnika država očekuje da osiguraju bolju budućnost kvalitetnijim uvjetima za život i rad s posebnim naglaskom na iskorjenjivanje nejednakosti u zdravstvu i osiguranju kvalitetnih zdravstvenih usluga za svakog pojedinca.

Pandemija bolesti COVID-19 teško je pogodila sve zemlje, ali najviše zajednice koje su ranjive, izloženije bolesti i s otežanim pristupom kvalitetnim zdravstvenim uslugama. Zbog toga se u takvim zajednicama očekuju slabiji rezultati u suzbijanju širenja bolesti COVID-19.

Ovogodišnji Svjetski dan zdravlja poklapa se s prvim danom masovnog cijepljenja protiv COVID-19 bolesti, a koje se odvija na lokaciji Zagrebački Velesajam.