pulsna oksimetrija

APPLE IMA RJEŠENJE: Zaobišli su zabranu prodaje pametnih satova

Autor Igor Martić

Uklonit će značajku mjerenja kisika u krvi sa svojih najnovijih pametnih satova

Izvor: Youtube

Krajem godine, pred sam Božić, Apple je morao iz prodaje povući svoja dva modela pametnih satova - Apple Watch Series 9 i Apple Watch Ultra 2. Izgleda da sada imaju rješenje te mogu nastaviti s prodajom.

Zabrana je proizašla zbog patenata tvrtke za medicinske uređaje Masimo, a koje je Apple koristio u novim serijama satova. US Customs and Border Protection (Američka agencija za carinu i zaštitu granica) nedavno je donijela odluku o zabrani prodaje u američkim Apple trgovinama i Appleovom web shopu.

Sporno je bilo mjerenja kisika u krvi, a Apple je navodno uklonio tu značajku sa svojih najnovijih pametnih satova kako bi zaobišao američku zabranu koja je proizašla iz pravnog spora s tvrtkom Masimo.

Apple Watch Ultra 2
Izvor: iStyle

Bloomberg je izvijestio da je američka agencija za carinu i zaštitu granica odobrila uklanjanje tehnologije pulsne oksimetrije zasnovane na svjetlu koja se koristi za mjerenje razine kisika u pametnim satovima Apple Watch Series 9 i Apple Watch Ultra 2, prenosi Mobile World Live.

Masimo tvrdi da je značajka praćenja kisika u krvi prekršila njegove patente te su podnijeli tužbu protiv Applea u 2020. godini zajedno s kontaktiranjem Komisije za međunarodnu trgovinu 2021. godine (ITC - International Trade Commission).

U listopadu 2023. ITC je preporučio nalog za ograničeno isključenje uvoza Appleovih pametnih satova zbog toga što je tvrtka prekršila dva patenta Masima.

Apple Watch Ultra 2
Izvor: Apple

Apple je prekinuo prodaju dvaju satova u prosincu 2023., no Reuters je izvijestio da je američki prizivni sud obustavio zabranu dok je razmatrao žalbu dobavljača na presudu ITC-ja, ostavljajući proizvođaču iPhonea mogućnost da zadrži uređaje u prodaji.

Kako navodi Bloomberg, Masimo je otkrio da je američka carina i granična zaštita odobrila Appleovu odluku da ukloni tehnologiju pulsne oksimetrije s uređaja, što mu je omogućilo da zaobiđe zabranu.