NUKLEARNE ELEKTRANE

ZAŠTITA OD ZRAČENJA: Kroz 4 koraka do vlastite sigurnosti

Autor Krunoslav Ćosić

Donosimo praktične savjete za građane, što raditi kako bi zaštitili sebe i svoje obitelji u slučaju radiološke nesreće

Izvor: Profimedia

U Hrvatskoj ne postoje nuklearne elektrane, ali u susjednim zemljama postoje dvije i to vrlo blizu, NE Krško u Sloveniji koja je od državne granice udaljena 10,5 km i NE Pakš u Mađarskoj na 70,1 km od državne granice.

Prenosimo savjete Ureda za upravljanje u hitnim situacijama te Državnog zavoda za zaštitu od zračenja.

Svaki stanovnik Zemlje izložen je ionizirajućem zračenju, od prirodnih i umjetnih izvora ionizirajućeg zračenja. Prirodno ionizirajuće zračenje čine zračenje radioaktivnih elemenata iz tla i svemira. Umjetni izvori ionizirajućeg zračenja koriste se ponajviše u medicini, industriji i istraživačkoj djelatnosti. Radioaktivni materijal može doći u okoliš iz nuklearnih elektrana i iz drugih postrojenja i ustanova koje koriste radioaktivne tvari.

Iako su nuklearne elektrane projektirane kako bi bile sigurne za okoliš, ipak postoji mogućnost da se dogodi incident koji bi mogao rezultirati ispuštanjem radioaktivnog materijala u okoliš. Postupanje s radioaktivnim tvarima regulirano je propisima i pod strogim je nadzorom nadležnih institucija.

Izvor: Profimedia

U slučaju nesreće u kojoj je ispušten radioaktivni materijal u okoliš javnost će promtno informirati nadležne institucije preko sredstava javnog informiranja, a građani će dobiti upute kako da se učinkovito zaštite. Može se provesti i evakuacija stanovništva odnosno hitno preseljenje iz ugroženog područja, a proglašava ju gradonačelnik.

Neke od mogućih mjera zaštite koje će se provesti u tom slučaju, ovisno o intenzitetu zračenja, jesu zaklanjanje, odnosno upućivanje stanovništva da se skloni u zatvorene prostore - stanovi i prostorije u stambenim zgradama i obiteljskim kućama, podrumski prostori ili pak skloništa koja su posebno projektirana u tu svrhu.

Jodna profilaksa, odnosno zasićenje štitne žlijezde stabilnim jodom također je mjera koja se provodi kako bi se spriječio unos radioaktivnog joda - svrha je zasićenja štitnjače stabilnim jodom, čime se sprječava taloženje radioaktivnog joda. Zaštita, ako je proglašena, provodi se jednostavno, i to konzumiranjem propisane količine tableta stabilnog joda.

Ako dođe do radiološke nesreće u području na kojem živite, važno je ne konzumirati vodu iz otvorenih izvora i mlijeko porijeklom iz ugroženog područja dok nadležne institucije ne daju odobrenje. Svježe prehrambene proizvode porijeklom iz ugroženog područja treba konzumirati prema uputama nadležnih institucija.

Izvor: Profimedia

Zaklanjanje u vlastitom stanu ili kući:
• Zatvorite sva vrata i prozore
• Postavite vlažne ručnike na otvore i ispod vrata
• Uključite radio kako biste imali najnovije informacije
• Ne prozračujte i ne napuštajte prostor u kojem ste se zaštitili dok ne dobijete informaciju da je opasnost prošla
• Ne konzumirajte vodu i mlijeko porijeklom iz ugroženog područja
• Svježe prehrambene proizvode porijeklom iz ugroženog područja konzumirajte prema uputama nadležnih institucija
• Ostanite u zaštićenim prostorijama dok ne dobijete upute da je sigurno napustiti ih
• Sklonite se u prostoriju koja ima najmanje prozora i vrata
• Isključite sve ventilacijske sustave (grijanje ili klima uređaje)
• Ako ste bili na otvorenome kad je došlo do radiološkog incidenta i smatrate da ste bili izloženi radioaktivnom materijalu, čim prije se sklonite u zatvoren prostor, svucite svu odjeću te je ostavite u plastičnu vreću koju morate dobro zatvoriti. Ako postoji mogućnost, otuširajte se toplom vodom i operite se sapunom. Kad izađete iz kontaminiranog područja, obavijestite medicinsko osoblje da ste možda bili izloženi radiološkom materijalu. Također predajte im vrećicu s kontaminiranom odjećom
• Ostanite mirni te pozorno slušajte nove upute i informacije nadležnih službi.