24 SATA NA DAN

OD 2014. GODINE: Praćenje sporta i zdravlja, procjena rizika od bolesti

Autor Krunoslav Ćosić

Huawei je prije 10 godina debitirao s pametnom narukvicom TalkBand B1 te korisnicima na zapešće ruke približio korisne inovacije

Izvor: Huawei

Unatrag 10 godina Huawei je razvio niz patenata i inovacija čija evolucija kulminira nedavnim lansiranjem serije Huawei Watch 4, čime su prigodno obilježili desetljeće u industriji pametnih nosivih uređaja.

Sve je počelo s pametnom 2-u-1 narukvicom Huawei TalkBand B1, a od tada tvrtka je napravila veliki napredak u sektorima korištenja inovativne tehnologije, jedinstvenog dizajna proizvoda, vrhunskih materijala izrade i poslovnog modela suradnje što je vidljivo kroz raznoliki portfelj nosivih uređaja prikladnih za svakog pojedinca.

Huawei TalkBand B1
Izvor: Youtube

Pametni uređaji pomažu korisnicima u njihovim svakodnevnim potrebama nudeći praćenje sporta i monitoring zdravlja, procjene rizika od bolesti i aktivno upravljanje wellness parametrima. Inovacije u svim navedenim područjima neprestano pomažu potrošačima u razvoju zdravog i uravnoteženog načina života.

Usredotočujući se na samostalno istraživanje i razvoj brand je proizveo inovativna rješenja poput raznih senzora, algoritma i softverskih značajki. Počevši od 2016. godine Huawei je lansirao svoju prvu vlastitu tehnologiju optičkog praćenja vitalnih znakova, Huawei TruSeen 1.0, a sljedeće godine razvili su vlastita senzorska rješenja omogućujući nosivim uređajima podržavanje šest vrsta dinamičkog praćenja otkucaja srca.

Izvor: Huawei

U 2018. godini TruSeen 3.0 je postigao 24-satno kontinuirano praćenje otkucaja srca, a u 2020. dolazi EKG senzor visokih performansi ugrađen u hardverski modul TruSeen 4.0 postavljajući nove iskorake u medicinskim mogućnostima detekcije elektrokardiograma i kontinuiranim funkcijama praćenja kisika u krvi.

Najnoviji TruSeen 5.0+ nudi poboljšanu točnost i podržava više zdravstvenih monitoringa i provjera procjene rizika. Ali Huawei tu ne staje i želi objaviti sljedeću iteraciju funkcije, TruSeen 5.5+ u rujnu ove godine.

Izvor: Huawei

Tijekom posljednjih 8 godina Huawei je proširio i druge značajke neprestano radeći na razvoju i inovacijama što je dovelo do uvođenja značajki kao što su TruSleep, TruRelax i TruSport koje omogućavaju praćenje otkucaja srca, nadzor kisika u krvi i praćenje stresa olakšavajući sveobuhvatno cjelokupno upravljanje zdravljem preko zapešća korisnika.

Uz 800 patenata objavili su 8 ESC rezultata istraživanja prema 2020 ESC smjernicama o fibrilaciji atrija u proteklih 8 godina. Od drugih inovacija koje su predstavljene tijekom cijelog dinamičnog desetljeća ističemo Huawei Watch D lansiran globalno 2022. godine - dobio je CE certifikat što ga čini legalnim za korištenje u 33 zemlje u Europi.

Huawei Watch D
Izvor: Huawei

Bio je to prvi nosivi uređaj u industriji koji je koristio hibridnu tehnologiju mjerenja krvnog tlaka u bilo kojem trenutku omogućujući korisnicima precizne rezultate zavaljujući mikro pumpi za mjerenje.

Hibridna tehnologija koja je zavladala industrijom u posljednje 3 godine potaknula je Huawei na lansiranje najnovije serije pametnih satova - Huawei Watch 4 koja se fokusira na vodeće značajke povezane upravljanjem zdravljem.

Health Glance detektira 7 fizioloških pokazatelja i proizvodi sveobuhvatno zdravstveno izvješće o korisniku uključujući precizno praćenje otkucaja srca, otkrivanje nepravilnosti EKG-a, PPG analizu aritmija i respiratorne provjere.

Huawei Watch 4 Pro
Izvor: Huawei