BUKA JE PROBLEM

ONEČIŠĆENJE ZRAKA U SVIJETU: Uzrok smrti i muškaraca i žena

Autor Krunoslav Ćosić

U posljednjih tridesetak godina utjecaj onečišćenja zraka postaje sve veći

Izvor: Shutterstock

Onečišćenje se, kao uzrok smrti i u muškaraca i u žena, nalazi odmah iza povišenoga sistoličkog krvnog tlaka, pušenja, loše prehrane (previše kuhinjske soli) i povišenih vrijednosti šećera u krvi, pokazuju istraživanja onečišćenje zraka u svijetu.

Utjecaj onečišćenja zraka postaje sve veći i važniji što se poklapa s klimatskim promjenama odnosno globalnim zatopljenjem. Buka prometa je jedan od najrelevantnijih uzroka bolesti u Europi. Ograničena pozornost na buku prometa u usporedbi s drugim velikim onečišćivačima kao što je onečišćenje zraka rezultirala je znatnim prazninama u znanju i malim prioritetima u okviru inicijativa za zdrave i održive gradove, kao što je Urban Agenda za Europsku uniju.

Promet motornih vozila znači ne samo onečišćenje zraka i buku već i slabiju tjelesnu aktivnost koja je pak uzrok debljanja. Stoga je nužno proširiti svijest o potrebi smanjenja prometa motornih vozila, osobito u gusto naseljenim urbanim područjima.

Izvor: Zoonar GmbH / Alamy / Alamy / Profimedia

Povodom Dana planete Zemlje Hrvatska liga za hipertenziju pod pokroviteljstvom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti organizira simpozij o utjecaju onečišćenja zraka i buke na rizik od razvoja arterijske hipertenzije i ukupnoga pogoršanja zdravlja.

Ove godine simpozij se održava pod nazivom „Onečišćenje zraka, buka i ukupan rizik – okolišna hipertenziologija.“ Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti kao pokrovitelj Hrvatske lige za hipertenziju i javno-zdravstvene akcije Lov na Tihog ubojicu suorganizator je i ovoga važnog iskoraka u borbi za zdravlje nacije.

Predavanja sa simpozija će biti dostupna na edukativnim stranicama Hrvatske lige za hipertenziju od Dana planeta Zemlje, 22. travnja, a rasprave i okrugli stolovi bit će održani 11. i 12. svibnja kada će biti prikazani i podaci za Hrvatsku, a svakako će jedan od fokusa biti rasprava o spalionicama smeća.