BRIGA ZA STARIJE

NOVO VRIJEME: Roboti će uskoro biti zaštitari, čistači…

Autor Ivan Vukić

Android postaje koristan u bolnicama i staračkim domovima

Izvor: Aeolus Robotics / Ferrari / Profimedia

Aeo je android na kotačima i već je postigao veliki uspjeh u Japanu, Hong Kongu i Tajvanu, a tamo su ga koristili neki od najvećih pružatelja usluga skrbi. Robot koji može djelovati kao zaštitar, bolnički čistač, pa čak i preuzeti posao osoblja u staračkim domovima

Trebala bi nam to postati redovita pojava. Otvarajući vrata jednom rukom drugom rukom može isporučiti hranu ili tablete na pladnju dok njegove kamere i senzori mogu potvrditi je li korisnik dobro.

Izvor: Aeolus Robotics / Ferrari / Profimedia

Aeo je potpuno autonoman robot, ali ga ljudsko osoblje može daljinski provjeravati putem aplikacije, uz video prijenos uživo koji prikazuje njegov napredak u stvarnom vremenu. Ugrađene kamere i infracrveni senzori ugrađeni u robota omogućuju mu autonomnu navigaciju kroz hodnike brzinom nešto većom od 3 km/h.

Izvor: Aeolus Robotics / Ferrari / Profimedia

Ima dvije mehaničke ruke koje se mogu fiksirati raznim alatima, uključujući kliješta za upravljanje dizalima, otvaranje vrata ili zatvaranje prozora i preuzimanje stvari s polica visokih do 213 centimetara. Može se rastegnuti do 2 metra i skinuti stvari s gornjih polica.

Pladanj se može pričvrstiti i koristiti za dostavu hrane ili lijekova. Nadalje, robot se može opremiti ultraljubičastim svjetlom za dezinfekciju ručki na vratima i drugim površinama. Aeo je dovoljno jak da podigne 4 litre mlijeka, ali i dovoljno nježan da drži telefon bez da ga ispusti ili zgnječi.