SPAVATE LI DOBRO?

5 SAVJETA ZA BOLJI SAN: Koristite klasičnu budilicu, a ne pametni telefon

Autor Krunoslav Ćosić

San je jedan od najvažnijih dijelova zdravog načina života

Izvor: Artinun Prekmoung / Panthermedia / Profimedia

Često je taj san i najneuhvatljiv. Ako se trudite zaspati, osjećate nemiran san ili ne možete odspavati preporučenih 7-8 sati noću, znajte da niste sami.

Između 50 do 70 milijuna Amerikanaca ima problema sa spavanjem; 70% odraslih u SAD-u prijavljuje nedovoljno sna barem jednom mjesečno, a 11% prijavljuje nedovoljno sna svake noći. Dobar san ključan je za sve aspekte našeg zdravlja.

1. Temperatura i osvjetljenje spavaće sobe

Prava atmosfera ključna je za stvaranje idealnih uvjeta za spavanje. Prema klinici Cleveland, prenosi Airtulip, optimalna temperatura za spavanje je između 16 i 20°C. Kada spavamo u hladnijim uvjetima, vjerojatnije je da ćemo doživjeti REM spavanje - ciklus spavanja odgovoran za sanjanje, pamćenje i razvoj mozga.

Održavanje tame u sobi također je bitno za proizvodnju melatonina, hormona odgovornog za naš ciklus spavanja. Navucite zavjese i rolete kako biste filtrirali sve smetnje od svjetla ili spavajte s maskom za oči kako biste blokirali neželjeno svjetlo.

Izvor: Pixabay

2. Redovna rutina spavanja

Održavanje rasporeda spavanja tijekom tjedna može pomoći tijelu da dobije kvalitetniji odmor. Odlaskom u krevet i buđenjem u isto vrijeme svaki dan održavamo unutarnji sat našeg tijela poznat kao naš cirkadijalni ritam. Odredite raspored koji odgovara vašem životnom stilu i odvojite najmanje 7 sati noću za odmor. Dosljednost je ključna.

3. Ostavite posao izvan spavaće sobe

Možda ste već svjesni važnosti ograničavanja upotrebe tehnologije prije spavanja zbog poremećaja u ciklusu spavanja i buđenja. Međutim, to je osobito važno kada je u pitanju posao – čak i tijekom dana.

Izbjegavajte u krevetu provjeravanje e-pošte, odgovaranje na telefonske pozive i upravljanje radnim aktivnostima kako biste potaknuli opuštajuće okruženje i ograničili stres. Za buđenje koristite klasični alarm, a ne pametni telefon kako ne biste odmah pregledali sve notifikacije. Nakon 10 ili 15 minuta od buđenja provjerite obavijesti na svojem pametnom telefonu.

Izvor: Andriy Popov / Panthermedia / Profimedia

4. Fizička aktivnost i svjež zrak tijekom dana

Vjerovali ili ne, ali dobar san počinje tijekom dana. Izlazak na otvorenom i izlaganje prirodnom svjetlu pomoći će u održavanju vašeg cirkadijalnog ritma održavajući vaše tijelo u zdravom ciklusu spavanja i budnosti. Također je važno uključiti redovitu tjelesnu aktivnost u svoju dnevnu rutinu kako biste spriječili noćni nemir.

Izvor: Weyo / Alamy / Alamy / Profimedia

5. Održavajte čistu, umirujuću okolinu spavaće sobe

Pridržavanje čvrstih navika higijene spavanja ključno je za miran noćni san. Stvorite rutinu prije spavanja koja vam pomaže da se opustite i uključite prakse kao što su meditacija, slušanje umirujuće glazbe ili čitanje knjige.

Kako biste osigurali zdrav san održavajte čistu i urednu sobu, redovito mijenjajte posteljinu i ograničite zagađenje zraka u zatvorenom prostoru što je više moguće.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI