STANITE MIRNO

BIOMETRIJA: Pogledate u bankomat, a on vam izbaci novac

Autor Smartlife

Hoće li PIN i kartice uskoro otići u prošlost, a zamijenit će ih samo naš pogled?

Izvor: Pixabay

Dolaskom do bankomata s biometrijom bit će potrebno samo pogledati prema njemu te zatim odlučiti što želite: provjeriti stanje na računu, podignuti novac, kupiti neku uslugu…

Stručnjaci smatraju da ovakve tehnologije i dalje sa sobom nose određene sigurnosne izazove na čijoj eliminaciji treba raditi, ali da su u ovoj situaciji, kad se virus korone može prenijeti i preko ruku, i više nego korisne jer pomažu u izbjegavanju rizičnih kontakata.

Singapurska banka OCBC uvela je u upotrebu biometrijsku tehnologiju prepoznavanja lica za usluge na bankomatima, eliminirajući potrebu za korištenjem platnih kartica. Banka tvrdi da je prva u jugoistočnoj Aziji primijenila facijalnu biometriju (3D i detaljno skeniranje lica) za uslugu upita stanja na računu na osam bankomata na području Singapura.

OCBC ovu tehnologiju namjerava postepeno proširiti i na uslugu podizanja gotovine na svojim automatima spomenutog grada, kad bude utvrdila koliko je ovaj način funkcioniranja bankomata siguran.

Ovaj potez banke je uslijedio nakon što je u srpnju 2019. uvela tehnologiju QR koda za podizanje gotovine na istim bankomatima. Iz OCBC-a navode da su upit o stanju računa i podizanje gotovine najčešće korištene usluge na bankomatima i čine gotovo osam od 10 transakcija koje klijenti obave.

Skenirano lice klijenta se provjerava i verificira u nacionalnoj biometrijskoj bazi podataka Singapura koja sadrži fotografije i identitete četiri milijuna stanovnika ovog grada-države. Verifikacija lica sadrži sigurnosnu funkciju za sprječavanje prijevara koja uključuje i tehnologiju za detekciju živog organizma čime se blokira eventualna zloupotreba fotografija, video zapisa ili maski tijekom postupka verifikacije.