PROCJENA

NEĆETE VJEROVATI! Isporuke 5G pametnih telefona u 2021.

Autor Krunoslav Ćosić

5G mobiteli sve su traženiji, a Strategy Analytics predviđa ogroman rast u odnosu na prošlu godinu

Izvor: Darya Amoseeva / Alamy / Alamy / Profimedia

Pojam 5G pametni telefon označava funkcionalnost uređaja na frekvencijama koje su namijenjene petoj generaciji mobilne telefonije. Dakle, ništa bitno se ne mijenja u odnosu na prethodne generacije, ali su benefiti koje ćemo dobiti izrazito veliki.

Izvor: Gary Hider / Alamy / Alamy / Profimedia

Prve 5G mreže u Europi su pokrenute prije više od dvije godine (prva je pokrenuta u Švicarskoj u travnju 2019. godine), a u Hrvatskoj pravi 5G očekujemo pred kraj ovog ljeta i početkom jeseni, iako se 5G koristi i na postojećim, 4G frekvencijama. Ipak, to nije potpuno funkcionalni 5G koji će nam na dodatnim frekvencijama (700 MHz, 3600 MHz, 26 GHz) omogućiti daleko veće brzine prijenosa podataka, manju latenciju (kašnjenje) i veće kapacitete mreže.

Izvor: Mile Atanasov / Panthermedia / Profimedia

Strategy Analytics predviđa da će isporuke 5G pametnih telefona ove godine doseći 624 milijuna, u odnosu na 269 milijuna u 2020. zbog snažne potražnje u Zapadnoj Europi, Kini i SAD -u. U ažuriranju brojki objavljenih u travnju, tvrtka je ukupne 5G isporuke u prvom tromjesečju procijenila na 135,7 milijuna u usporedbi sa 133,9 milijuna prvotno procijenjenih.

Što se tiče isporuka po proizvođačima, Apple je na vrhu s 40,4 milijuna jedinica, Oppo je drugi s 21,5 milijuna (u odnosu na 1,2 milijuna u prvom tromjesečju 2020), a slijede Vivo s 19,4 milijuna (2,9 milijuna), Samsung sa 17 milijuna (8,3 milijuna) i Xiaomi 16,6 milijuna (2,5 milijuna).

Izvor: Andriy Popov / Panthermedia / Profimedia

Direktor Strategy Analyticsa Woody Oh primijetio je kako Samsung "ima izuzetno nisku prisutnost u Kini, najvećem svjetskom tržištu 5G-a", što je utjecalo na njegove izglede. “Nasuprot tome, kineski dobavljači uglavnom nemaju prisutnost na vrijednom američkom tržištu”.

U prvom tromjesečju ove godine ukupne isporuke pametnih telefona u svijetu bile su 340 milijuna uređaja. Što znači da su 5G uređaji činili 39,9 posto u usporedbi s 8,7 posto u prvom tromjesečju 2020. godine, kada je navedeno da je ukupno isporučeno 275 milijuna jedinica.