TRANSAKCIJA

Telemach Hrvatska kupuje većinski udio u Optima Telekomu

Autor Krunoslav Ćosić

Hrvatski Telemach će preuzeti 17,41% dionica od Hrvatskog Telekoma te 36,90% dionica koje su u vlasništvu Zagrebačke banke

Izvor: Telemach Hrvatska

Optima Telekom, hrvatski operater koji pruža usluge fiksnog interneta i televizije, ima 125.000 pretplatnika širokopojasne mreže te 55.000 korisnika pay-TV usluge. Nakon što transakcija bude zaključena korisnici će postupno imati koristi od ulaganja i novih modernih usluga kojima će Telemach Hrvatska omogućiti konvergenciju s mobilnom uslugom te poboljšati kvalitetu i korisničko iskustvo.

United Grupa (u Hrvatskoj telekomunikacijske usluge pruža pod brendom Telemach) ulaže 130 milijuna eura u modernizaciju mobilne mreže Telemacha Hrvatska kako bi poboljšala kvalitetu, proširila pokrivenost i korisnicima ponudila cjelovito 5G iskustvo. Također, Grupa ulaže 100 milijuna eura u izgradnju najmodernije optičke mreže na kojoj hrvatskim korisnicima već nudi fiksnu telefoniju i superbrzi širokopojasni internet s brzinama od 300 Mbps do 2 Gbps.

Prema uvjetima sporazuma, zaključivanje transakcije ovisi o promjeni hrvatskog Zakona o elektroničkim medijima koji trenutno zabranjuje vertikalnu integraciju između TV nakladnika i operatora koji obavlja prijenos medijskog sadržaja. Dogovor je također uvjetovan odobrenjem nadležnih tijela za zaštitu tržišnog natjecanja.

"Očekujemo kako će Hrvatski sabor uskoro razmotriti izmjene Zakona o elektroničkim medijima i uvjereni smo kako će uslijediti te izmjene zakona i usklađivanje s praksama drugih članica Europske Unije koje će nam omogućiti da ovu transakciju zaključimo te uvrstimo TV usluge u našu širu telekomunikacijsku ponudu u Hrvatskoj", rekao je Adrian Ježina, predsjednik Uprave Telemacha Hrvatska.

Izvor: Telemach Hrvatska