IZNAD OČEKIVANJA

Samsung očekuje porast zarade u drugom kvartalu ove godine

Autor Krunoslav Ćosić

Samsung prognozira da će imati 52,2 posto veću operativnu dobit u odnosu na drugi kvartal 2020. godine

Izvor: Yichuan Cao / ddp USA / Profimedia

Iako ćemo tek krajem srpnja znati točnu dobit i poslovanje Samsunga, već sada prognoziraju rast zarade u drugom kvartalu koji je završio s 30. lipnja 2021. Razlog optimizmu je prodaja memorijskih čipova i velika potražnja za elektroničkom opremom koja proizlazi iz ograničenja koja nameće epidemija bolesti Covid-19 (koronavirus).

U smjernicama zarade, koje je Samsung objavio 7. srpnja, prognoziraju operativnu dobit veću za 52,4 posto, na 12,5 bilijuna KRW (11 milijardi USD), a konsolidirani prihodi trebali bi biti veći za 18,9 posto te planiraju da će iznositi 63 bilijuna KRW, objavio je mobileworldlive.com.

Samsung Galaxy S21 Ultra
Izvor: PinPep / Shutterstock Editorial / Profimedia

Analitičari su primijetili kako očekivani rast operativne dobiti dolazi usprkos slabijoj prodaji uređaja uzrokovanoj nedostatkom komponenata, s čime se suočava cijeli svijet. U ožujku je Samsung upozorio da bi ozbiljni problemi s opskrbom mogli utjecati na dostupnost flagship modela i zaradu u Q2 2021.

Počele su prognoze za treći kvartal. Park Sung-soon, analitičar u Cape Investment and Securities, rekao je za Reuters da će operativna dobit dobavljača u trećem kvartalu vjerojatno biti još veća zbog visokih cijena DRAM memorijskih čipova i vrhunca sezone za proizvođače pametnih telefona te tvrtke koje proizvode ekrane.