SVI IH ŽELE

Apple doslovno rastura s novom iPhone 12 serijom

Autor Krunoslav Ćosić

Prodaja iPhonea serije 12 u roku od 7 mjeseci od predstavljanja prešla je 100 milijuna primjeraka

Izvor: SYSPEO / Sipa Press / Profimedia

Iako se iPhone 12 mini baš i nije proslavio, zbog čeha je Apple odustao od daljnje proizvodnje pametnog telefona s malim ekranom, ukupna je prodaja više nego odlična.

Prije točno 14 godina, u ljeto 2007. godine, Apple je poremetio tržište pametnih telefona, nakon što je prvi iPhone krenuo u prodaju. Uskoro je, sljedeće godine, Google predstavio svoj operativni sustav Android koji su na kraju proizvođači, koji su planirali preživjeti, morali prihvatiti. Pokušavali su pojedini proizvođači pametnih telefona sa svojim inačicama operativnih sustava (Samsung s bada OS, na primjer), ali ništa se od toga nije „primalo“ na tržištu kao telefoni s Androidom.

Izvor: Luiza Nalimova / Alamy / Alamy / Profimedia

I s Appleovim iOS-om - postao je moćan ekosustav s više od milijardu korisnika. Apple nije samo najveći OEM proizvođač pametnih telefona po prihodu već je postavio i brojna mjerila u industriji pametnih telefona.

Kumulativna globalna prodaja serije iPhone 12 prešla je granicu od 100 milijuna jedinica u travnju 2021. godine, prema podacima usluge Counterpoint Researcha. Uspjeli su to postići u sedmom mjesecu nakon lansiranja, što je dva mjeseca ranije od iPhonea 11 i gotovo isto kao i kod iPhone 6 serije.

Razlozi odličnoj prodaji su 5G, s kojim se i Apple priključio drugim proizvođačima, s malim zakašnjenjem. Ali, dok Apple nešto ne predstavio u svojem telefonu obično to niti ne zaživi sve do tada. Drugi razlog uspjeha su odlične kamere, ali i odlični OLED ekrani.

Izvor: SOPA Images Limited / Alamy / Alamy / Profimedia

Zanimljiva je usporedba uspjeha serije 11 i serije 12. Potrošači su preferirali najveću verziju iPhone 12 serije tijekom prvih sedam mjeseci nakon lansiranja. Udio verzije Pro Max u prodaji iPhone 12 serije iznosio je 29%, u usporedbi s 25% za isti model iPhone 11 serije. To je također jedan od razloga što je iPhone 12 serija ostvarila 22% više prihoda od iPhonea 11 serije u prvih sedam mjeseci od predstavljanja.

Početna cijena osnovnih inačica iPhonea 11 Pro Max i iPhone 12 Pro Max bila je jednaka i iznosila je 1.099 dolara. Značajne nadogradnje 12 Pro Maxa bile su 5G sposobnost, više RAM memorije i općenito veća interna memorija uređaja te A14 Bionic čip. SAD je u ukupnoj prodaji do travnja imao udio od 40 posto globalne prodaje iPhonea 12 Pro Max.

Izvor: Luiza Nalimova / Alamy / Alamy / Profimedia

Došlo je i do nekih iznenađenja - u kutiji dvanaestice nema punjača i slušalica. Ali, sve to nije spriječilo dobru prodaju, iako su mnogi prigovarali ovom potezu. Čini nam se da su daleko nezadovoljniji tom odlukom bili korisnici Androida, a što su i oni uskoro osjetili – Samsung i Nokia određene modele prodaju također bez punjača i slušalica. S tim da je Samsung spustio cijene novih Galaxy S21 modela.

Nadalje, na iPhone 12 seriju manje je utjecala pandemija nego na iPhone 11 seriju. Također, potrošači koji su se prošle godine držali svojih uređaja zbog pandemije, odlučili su se na nadogradnju na seriju 12.

Izvor: Counterpoint

Izvor: Stanislav Kogiku/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia