MOŽE SE!

PLUS OD 28% I dalje su jedan od najprofitabilnijih proizvođača automobila u svijetu

Autor Davor Dakić

Operativni rezultat im je više nego duplo povećan u odnosu na prethodnu godinu

Izvor: Porsche

Porsche je tvrtka koja dugi niz godina ostvaruje najveću zaradu po jednom automobilu, a pokazuju to i odlični rezultati za prvo tromjesečje ove godine. Porsche AG je ostvario operativni rezultat od 1,2 milijarde eura, što je u usporedbi s prethodnom godinom (572 milijuna eura) više nego dvostruko povećanje.

Promet je sa 6 milijardi eura (ostvaren u istom kvartalu prošle godine) narastao na 7,7 milijardi eura što odgovara plusu od 28 posto. Marža dobiti popravila se s 9,5 na 16,2 posto. Time Porsche i dalje pripada najprofitabilnijim proizvođačima automobila u svijetu.

U poslovnoj 2021. godini Porsche planira dosegnuti svoj strateški cilj od 15 posto marže dobiti, a u tome će im pomoći uloženi veliki iznosi u elektrifikaciju, digitalizaciju, ali i u održivost.

Porsche Taycan
Izvor: Porsche

Porsche je diljem svijeta u prva tri mjeseca ove godine isporučio gotovo 72.000 vozila, što je 36 posto više u odnosu na prethodnu godinu. Najpopularniji model je bio Macan koji je 22.458 puta predan kupcima. Potpuno električni Porsche Taycan isporučen je 9.072 puta, a nešto je od njega uspješnija ikona sportskih vozila 911-ica (9.133 komada).