DIGITALNO JE IN

APPLE 'PREŠIŠAO' ŠVICARCE: Prodao je više pametnih satova nego svi švicarski proizvođači zajedno

Autor Krunoslav Ćosić

Apple je najveći proizvođač u području isporuka pametnih satova, a prestigli su i industriju po kojoj je Švicarska poznata

Izvor: Shutterstock

U 2019. godini u Švicarskoj je proizvedeno (isporučeno) 21,1 milijun satova. U isto vrijeme, Apple je isporučio 30,7 milijuna svojih pametnih satova Watch, procjenjuje Strategy Analytics (prenosi Statista), a procjena se temelji na industrijskim izvješćima i Appleovim financijskim podacima. Prije tri godine Apple se poprilično približio švicarskoj industriji satova – tada su isporučili 22,5 milijuna satova, a Švicarci su isporučili 24,2 milijuna.

Apple Watch SE
Izvor: Apple

Iako su analogni satovi i dalje popularni među starijim potrošačima, kojima se švicarski satovi i obraćaju, mladi kupci sve više biraju pametne satove jer više odgovaraju njihovom načinu života.

„Tradicionalni švicarski proizvođači satova, poput Swatcha i Tissota, gube u ratu pametnih satova", rekao je Steven Waltzer, viši analitičar u Strategy Analyticsu, dodajući da "Apple isporučuje bolji proizvod kroz maloprodajne kanale i usput cilja na mlađe potrošače koji sve više žele digitalni sat na svojoj ruci".

Apple je svoj prvi Watch predstavio u rujnu 2014. godine, u isto vrijeme kada i iPhone 6. Prednarudžbe su počele u travnju sljedeće godine.

Procjenjuje se da je Apple u 2020. godini isporučio 33,9 milijuna pametnih satova, a slijede ga Huawei (11,1 milijuna), Samsung (9,1 milijuna), BBK grupa (6,6 milijuna) te fitbit s 5,9 milijuna.