NEKI SU I STOGODIŠNJACI

FACEBOOK, TIKTOK, UBER, HP, IBM: Koliko su zaista stare najpoznatije tehnološke kompanije?

Autor Davor Dakić

I dok jedne kompanije imaju samo nekoliko godina starosti, druge tehnološke kompanije su tu već nekoliko desetljeća, pa i duže od stoljeća

Izvor: Shutterstock

TikTok spada među najmlađe velike tehnološke kompanije – osnovan je prije pet godina. Dvostruko više rođendana proslavio je Snapchat, a Uber ima 12 godina. Twitter je osrednje stara kompanija za današnje vrijeme te postoji 15 godina - startali su 21. ožujka 2006. godine. Jack Dorsey je svoj prvi tvit objavio u 9:50 sati prema pacifičkom standardnom vremenu, a prije 15 godina je napisao: "just setting up my twttr".

U sličnom društvu s Twitterom su i Facebook (17 godina) i Tesla (18 godina), dok se Google nalazi u trećoj deceniji – postoje 23 godine, a samo godinu dana više ima Netflix. 27 godina star je Amazon.

U tridesetim godinama nije niti jedna od poznatih velikih kompanija za koje već znaju i ptice na grani, ali u ozbiljnim 40-im godinama su Apple (45) i Microsoft (46 godina). Intel je prije tri godine ušao u 50-e (postoje 53 godine) dok je HP ozbiljno zagazio u „starost“ s 82 godine.

Za dvije godine The Walt Disney postat će stogodišnjak, a čak 110 godina postojanja ima IBM, osnovan 1911. godine, objavio je Statista.

Izvor: Statista