KOD NJIH APPLE VLADA

Tko su vladari američkog smartphone tržišta?

Autor Krunoslav Ćosić

Što se događa u SAD-u nakon što je u travnju ove godine LG napustio tržište pametnih telefona

Izvor: Costfoto / ddp USA / Profimedia

Količina isporučenih pametnih telefona u SAD-u je u trećem tromjesečju 2021. porasla za 1%, usporedbom s podacima iz godine prije, prema najnovijem istraživanju Counterpointove usluge Market Monitor. Apple je vodeći, a Motorola postaje treći najveći OEM nakon izlaska LG-ja.

LG je na američkom tržištu, za razliku od ostatka svijeta, bio izuzetno uspješan proizvođač pametnih telefona. Iako su proizvodili i prodavali mnoge jeftinije modele, u ponudi su imali G i V seriju izuzetno naprednih telefona, a pred kraj su predstavili model LG Wing s neobičnim postavom dvaju ekrana.

Izvor: LG

Unatoč stalnoj globalnoj nestašici komponenti, OEM-ovi kao što su Apple, Samsung i Motorola uspjeli su osigurati dovoljno opskrbe za rast svojih udjela i nastavak oporavka američkog tržišta.

Tržište SAD-a nastavlja uzlazni trend u 2021. Apple i Samsung nastavili su voditi u trećem tromjesečju 2021., čineći čak 77% ukupnih isporuka, izjavio je direktor istraživanja Jeff Fieldhack. Apple ima udio 42 posto (povećanje s prethodnih 39 posto u Q3 2020), a Samsung 35 posto (povećanje s prethodnih 30 posto u Q3 2020). Obje su kompanije zabilježile snažan međugodišnji rast od 9% (Apple), odnosno 18% (Samsung).

Apple iPhone 13 Pro Max
Izvor: nyc russ / Alamy / Alamy / Profimedia

Unatoč nestašicama, Appleov iPhone 13, koji je lansiran krajem trećeg tromjesečja, pridonio je sa 17% u ukupnoj prodaja u trećem tromjesečju. Očekuje se nastavak rasta prodaje iPhonea 13 kako ulazimo u blagdansko tromjesečje.

Samsung je također uspješno lansirao svoje najnovije sklopive uređaje Galaxy Z Fold3 i Galaxy Z Flip3 te imao uspjeha u plasiranju svog najpristupačnijeg 5G pametnog telefona, Samsung A32 5G, putem operatera kao što su T-Mobile i Metro by T-Mobile.

Samsung Galaxy A32 5G
Izvor: Samsung

OEM-ovi kao što su BLU, HMD (Nokia) i Wiko nastavljaju pružati usluge jeftinim MVNO brendovima koji dominiraju u nacionalnim maloprodajnim kanalima kao što su TracFone, StraightTalk , Simple Mobile i Total Wireless.

Sada na tržištu postoje četiri 5G uređaja s cijenom ispod 300 USD. To je važan prostor za operatore jer žele premjestiti svoju bazu na 5G što je prije moguće kako bi im to pomoglo u smanjenju troškova i kako bi kapitalizirali svoje novoizgrađene 5G mreže.

Motorola je postala treći najveći OEM u trećem tromjesečju nakon preuzimanja udjela koji je donedavno držao LG. Povećali su udio sa 7 na 8 posto. Najbolji modeli za OEM uključuju Moto G Play, Moto G Power i Moto G Stylus koji podržava 5G. Motorola je bila manje pogođena problemima s opskrbom zbog zatvaranja tvornica u Vijetnamu jer većinu svojih uređaja proizvodi u Kini.

Izvor: TCL

Uređaji TCL i Alcatel zabilježili su blagi pad sa 6 na 5 posto jer je nedostatak 4G čipa ometao proizvodnju više uređaja, posebno u segmentu ispod 150 USD. OnePlus je u trećem tromjesečju postao peti najveći OEM u SAD-u zahvaljujući uspjehu svog N200 5G uređaja početkom tromjesečja – udio im je s 0 porastao na 3 posto.

Međutim, i OnePlus se suočio s problemima s opskrbom krajem tromjesečja. Unatoč tome, očekuje se da će OnePlus nastaviti ostvarivati dobitke sada kada je dostupan u Walmartu kroz Metro prepaid brend. Svi ostali brandovi činili su samo 7 posto, a u Q3 2020 imali su 17 posto.

Izvor: Counterpoint