Pametno poslovanje

DOMAĆI USPJEH: Rast novougovorenih poslova u izvozu od čak 81 posto

Autor Krunoslav Ćosić

Končar je imao jako dobru poslovnu 2023. godinu, uz četvrtu uzastopnu godinu rasta poslovanja

08.09.2022., Zagreb - Gordan Kolak, predsjednik Uprave Koncar grupe. Photo: Davor Puklavec/PIXSELL
Izvor: Davor Puklavec/PIXSELL/PIXSELL

Prema nerevidiranim financijskim izvještajima prihodi, dobit i profitna marža dosegnuli su najveću razinu ikada, a novougovoreni poslovi premašili su iznos od 1,3 milijarde eura, od kojih se čak 76,6% odnosi na izvoz.

Iz Končara ističu kako stanje otvorenih obveza, backlog, iznosi 1,42 milijarde eura, pri čemu treba istaknuti da se knjiga ugovora puni i za 2025. godinu za koju su već ugovoreni novi poslovi u iznosu od ukupno 465,2 milijuna eura.

Konsolidirani prihodi od prodaje proizvoda i usluga ostvareni su u iznosu od 901,1 milijuna eura, što je za 197,2 milijuna eura ili 28% više u odnosu na ostvarenje u 2022. godini. Udio izvoza je visok i zauzima više od 65% ukupnih prihoda od prodaje. Odlično ide i izvoz u zemlje Europske unije - ostvaren je u iznosu od 426 milijuna eura te čini 73% ukupno ostvarenog izvoza.

U uvjetima snažnih geopolitičkih tenzija, rasta inflacije ali i usporavanja u posljednjem tromjesečju 2023., gospodarstvo se i dalje suočava s jakim pritiskom na rast troškova poslovanja. U takvim uvjetima Grupa Končar ostvarila je odlične rezultate poslovanja koji su nadmašili visoko postavljene ciljeve na početku godine. Brze prilagodbe razvojnih, proizvodnih i poslovnih procesa novoj elektroenergetskoj eri rezultirali su rekordnim iznosom novih narudžbi.

Rast ključnih pokazatelja poslovanja ostvarili su svi poslovni segmenti, a posebice se ističe segment prijenosa i distribucije električne energije. Nastavak iznimne potražnje za transformatorima, koji predstavljaju jednu od najsnažnijih poluga Končarevog proizvodnog portfelja, utjecao je na sjajne rezultate te potvrdio ulogu tvrtke kao regionalnog lidera u razvoju i proizvodnji visokotehnoloških rješenja za provedbu zelene energetske tranzicije na razini cijele Europske unije.

I u ostalim poslovnim područjima ostvareni su značajni iskoraci. Od 1,31 milijarde eura novougovorenih poslova, čak 76,6% odnosi se na izvoz.

Konsolidirani prihodi od prodaje proizvoda i usluga ostvareni su u iznosu od 901,1 milijuna eura, što je za 197,2 milijuna eura ili 28% više u odnosu na ostvarenje u 2022. godini. Udio izvoza je visok i iznosi preko 65% ukupnih prihoda od prodaje.

U odnosu na isto razdoblje prošle godine prihodi od prodaje proizvoda i usluga u izvozu povećani su na svim tržištima, a najznačajnije povećanje prihoda bilježi se na tržištu Europske unije gdje je izvoz povećan za 113,5 milijuna eura. Izvoz u zemlje Europske unije ostvaren je u iznosu od 426 milijuna eura te čini 73% ukupno ostvarenog izvoza.

Zelena tranzicija u Europi posljednjih nekoliko godina hvata puni zamah što je Končar na vrijeme prepoznao i iskoristio, ističe Gordan Kolak, predsjednik Uprave Končara te dodaje da su Ciljevi su i dalje isti – porast prihoda, poglavito od izvoza, daljnja ulaganja u opremu i razvoj novih proizvoda te ulaganja u ljudske potencijale.