TKO JE NA VRHU?

U TREĆEM TROMJESEČJU 2021. Tko je isporučio najviše računala?

Autor Ivan Vukić

Povećane su isporuke računala u svijetu

Izvor: Oleksandr Kovalchuk / Alamy / Alamy / Profimedia

Globalne isporuke računala (na godišnjoj razini) rastu šesto tromjesečje zaredom, pokazuju podaci koje je za treće tromjesečje ove godine objavio Counterpoint. Ukupno je u svijetu isporučeno 84,2 milijuna računala, što je rast od 9,3 posto na godišnjoj razini.

To se dogodilo unatoč tekućim nedostatcima komponenti i drugim ograničenjima u opskrbi. Međutim, rast od 9,3% na godišnjoj razini tijekom trećeg tromjesečja implicirao je usporavanje zamaha isporuke računala nakon četiri uzastopna tromjesečja dvoznamenkastog međugodišnjeg rasta, od trećeg tromjesečja 2020.

Osim toga, većina OEM-a i ODM-ova ne bilježi nikakav manji jaz između narudžbi (potražnja) i isporuka (opskrba). U trećem tromjesečju 2021. globalni lanac opskrbe računala ostao je ograničen zbog nedostatka komponenti povezanih s IC-om za upravljanje napajanjem, radio frekvencijom, audio kodekom i ostalim.

Za očekivati je da neće biti rješenja za ovu neusklađenost ponude i potražnje sve do sredine 2022. godine. ODM-ovi još uvijek prikupljaju zalihe čipova kako bi se uhvatili u koštac sa svim negativnim rizicima. Osim toga, nestabilna globalna logistika i zatvaranje proizvodnih pogona u jugoistočnoj Aziji i Kini povećavaju nesigurnost što se tiče zaliha računala.

Izvor: McPhoto/Andresz / Alamy / Alamy / Profimedia

Podaci o potražnji za PC računalima pokazuju da je bila solidna tijekom trećeg tromjesečja. Potražnja za komercijalnim PC-ima postupno se povećava dok zamah potražnje za potrošačkim računalima usporava.

Pokazalo se da je Chromebook bio najveća prepreka tijekom tromjesečja, budući da su i vladine i obrazovne narudžbe uglavnom ispunjene u prvoj polovici, uz sve veću dostupnost cjepiva protiv COVID-19 i ponovno otvaranje ureda i škola diljem svijeta. Vjerujemo da potražnja za Chromebookom neće nestati, samo napravite pauzu ove godine.

Izvor: matteo bragaglio / Panthermedia / Profimedia

Lenovo je u trećem tromjesečju ostao na prvom mjestu, s tržišnim udjelom od 23,9% nakon isporučenih 20,1 milijun jedinica, dok je u Q3 2020 isporučeno 19,2 milijuna računala (rast od 5 posto na godišnjoj razini). HP-ov udio od 20,5% i pad od 6% na godišnjoj razini uglavnom su posljedica nedostatka komponenti. HP je u Q3 2020 isporučio 18,4 milijuna računala, u odnosu na 17,3 milijuna u Q3 2021.

Dell je u trećem tromjesečju imao rast od 30% na godišnjoj razini zbog relativno niže baze i usmjerenosti na komercijalne/premium proizvode (15,2 milijuna u Q3 2020, u odnosu na 11,7 milijuna računala u Q3 2020).

Izvor: Counterpoint

Apple je na četvrtom mjestu s 8,7 posto udjela, a isporuke su u trećem tromjesečju 2021. porasle 11% na godišnjoj razini zbog potražnje za zamjenom za M1 Mac. 6,6 milijuna računala isporučili su u trećem tromjesečju 2020, a u trećem tromjesečju 2021. isporuke su bile 7,3 milijuna računalnih jedinica.

Asusove isporuke povećali su i potrošački i komercijalni segmenti. Marka je zauzela peto mjesto u trećem tromjesečju, pobijedivši Acer. Sve ostale marke imale su udio od 28,8 posto, uz pad isporuka od 15 posto – u Q3 2020 imali su 24,2 milijuna, a u Q3 2021 isporučili su 21,1 milijun jedinica.

Izvor: Counterpoint

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI