Pametno poslovanje

CANALYS PROGNOZIRA ZA 2024: Rast tržišta osobnih računala

Autor Krunoslav Ćosić

U sljedećoj se godini očekuje globalni rast od 8%, što predstavlja put prema oporavku

Izvor: Andriy Popov / Panthermedia / Profimedia

Nakon sedam uzastopnih kvartala pada, prema najnovijim prognozama tvrtke Canalys, svjetske isporuke osobnih računala su na rubu oporavka. Očekuje se da će se tržište vratiti na rast od 5% u četvrtom tromjesečju 2023., potaknuto snažnom blagdanskom sezonom i sve boljim makroekonomskim okruženjem.

Isporuke bi u cijeloj 2024. godini trebale doseći 267 milijuna jedinica, što je 8% više nego u 2023. Rastu će pomoći ciklus osvježavanja Windowsa i pojava uređaja koji podržavaju AI i Arm. Ostvare li se predviđanja globalno tržište osobnih računala trebalo bi se vratiti na razine isporuka iz 2019.

Isporuke računala, laptopa i radnih stanica od 2019. do 2027.
Izvor: Canalys

Analitičar Canalysa Ben Yeh kaže kako će "utjecaj umjetne inteligencije na industriju osobnih računala biti velik, s vodećim igračima među proizvođačima originalne opreme, proizvođačima procesora i pružateljima operativnih sustava usmjerenih na isporuku novih modela sposobnih za umjetnu inteligenciju u 2024.“

Očekuje se da će ukupni udio u isporuci osobnih računala s AI-jem biti oko 19% u 2024. To uključuje sve Apple Mac proizvode M-serije uz novonastale ponude koje se očekuju u ekosustavu Windows.

Prognoza isporuke osobnih računala u cijelom svijetu i godišnji rast
Izvor: Canalys