Pametno poslovanje

APLIKACIJA AIRBNB: Rezervacije su se vratile na predpandemijske brojke

Autor Krunoslav Ćosić

Popularna aplikacija za smještaj na putovanjima proživljava svoje najbolje dane

Izvor: Sergio Delle Vedove / Alamy / Alamy / Profimedia

Nakon što je u 2020. godini, zbog pandemije Covida 19, broj rezervacija smanjen za više od 40 posto Airbnb se nevjerojatno dobro oporavio u 2021. i 2022. Potaknut snažnim porastom međunarodnih putovanja u 2022. Airbnb je svoju bruto vrijednost rezervacije (GBV) povećao više nego dvostruko u usporedbi s 2020.

Broj noćenja i iskustava rezerviranih putem platforme premašio je najvišu razinu prije pandemije. Ove godine tvrtka postaje sve jača, s najnovijim rezultatima za treće tromjesečje koji već pokazuju broj rezervacija i GBV iznad razine iz 2019., piše Statista. A nakon devet ovogodišnjih mjeseci čini se da će premašiti vrhunce postavljene u 2022.

"Naši rezultati u trećem tromjesečju ističu rekordnu sezonu putovanja na Airbnbu i naše najprofitabilnije tromjesečje ikad. Tijekom posljednjih devet mjeseci dodali smo gotovo milijun oglasa na globalnoj razini i nastavljamo pratiti potražnju za putovanjima koja su u porastu", napisala je tvrtka u svom posljednjem pismu dioničarima.

Izvor: David Esser / Alamy / Alamy / Profimedia

Broj noćenja preko Airbnb od 2015. godine
Izvor: Statista

Čak i prije oporavka globalnog turizma 2022. Airbnb je pronašao način da iskoristi jedinstvene okolnosti koje je stvorila pandemija. "Prolazimo kroz najveću promjenu u putovanju od pojave komercijalnog letenja", rekla je tvrtka početkom 2022.

"Rad na daljinu oslobodio je mnoge ljude potrebe da svaki dan budu u uredu", što je rezultiralo milijunima ljudi koji mogu živjeti bilo gdje. Kao rezultat ove novostečene slobode jedno od pet noćenja rezerviranih na platformi u četvrtom tromjesečju 2021. bilo je za boravak od mjesec dana ili dulje, a gotovo 175.000 gostiju rezerviralo je boravak od tri mjeseca ili dulje u 2021. godini.

Izvor: Omar Marques/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI