Pametno poslovanje

U 2024. GODINI: Očekuje se porast potražnje za pametnim telefonima

Autor Krunoslav Ćosić

U posljednjem su tromjesečju isporuke pametnih telefona i tableta u padu

Izvor: rawpixel.com, Freepik

Samsung očekuje porast potražnje za uređajima u 2024. godini. Voditelj mobilnog odjela Samsung Electronicsa predviđa da će se potražnja za uređajima povećati u sljedećoj godini, kako se raspoloženje potrošača stabilizira, a tvrtka je objavila brojke o poslovanju u trećem tromjesečju 2023.

Potpredsjednik Samsungovog odjela Mobile eXperience (MX) Daniel Araujo rekao je da će se konkurencija u premium i masovnim tržišnim segmentima vjerojatno intenzivirati, prenosi Mobile World Live, dok će neizvjesnosti uzrokovane geopolitičkim rizicima vjerojatno ostati.

Izvor: Jerome Cid / Alamy / Alamy / Profimedia

Udio Samsungove glavne prodaje kao postotak prihoda od uređaja povećava se iz godine u godinu, podižući ASP 4/6 posto na 295 USD i pomažući ukupnoj prodaji, dodao je Daniel. Prihodi MX odjela i mreža pali su 7 posto na 30 bilijuna KRW (22,2 milijarde USD).

Isporuke pametnih telefona pale su za 7,8 posto na 59 milijuna jedinica, a isporuke tableta za 14,3 posto na 6 milijuna jedinica. Araujo je rekao da su svi novi sklopivi tableti i nosivi uređaji pokazali snažnu prodaju potpomognutu stabilnim zalihama.

Izvršni potpredsjednik za odnose s investitorima Ben Suh rekao je da tvrtka očekuje smanjenje isporuka pametnih telefona i ASP-a u tekućem tromjesečju, a rast isporuka tableta. Neto dobit pala je s 9,4 bilijuna KRW u trećem tromjesečju 2022. na 5,8 bilijuna KRW, uz pad prodaje od 12,2 posto na 67,6 bilijuna KRW. Prihod od jedinica čipova pao je 31 posto na 16,4 bilijuna KRW.