AMERIKANCI IH ŽELE

NA TRAGU ODLUKE O ZABRANI: Koliko se iPhone 15 manje prodaje u Kini?

Autor Krunoslav Ćosić

Kina je nedavno zabranila korištenje Apple iPhonea u državnim i javnim službama

Izvor: Costfoto / ddp USA / Profimedia

Kakav je utjecaj na prodaju iPhonea imala odluka kineskih vlasti o zabrani korištenja američkih pametnih telefona? Tijekom prvih 17 dana jedinična prodaja serije iPhone 15 u Kini je pala za 4,5% u usporedbi s iPhoneom 14, pokazuju podaci iz Smartphone 360 Weekly Sales Tracker koje je objavio Counterpoint Research.

Iako je u Kini prodaja slabija, čini se kako je razlog tome pad potrošačke potrošnje, kaže Mengmeng Zhang koji smatra da bi se situacija trebala popraviti u predblagdanskom četvrtom kvartalu.

Usporedba prodaje iPhonea 14 vs iPhone 15 u Kini tijekom prvih 17 dana prodaje, u odnosu na godinu prije
Izvor: Counterpoint Research

Podaci su u suprotnosti s prvim informacijama koje dolaze s američkog tržišta, a pokazuju snažnu potražnju za svim modelima, posebno za iPhone 15 Pro Max. U SAD-u je prvih 9 dana prodaje iPhonea 15 ostvareno dvoznamenkasto povećanje ukupne prodaje i osjeti se snažna potražnja za iPhone 15, iPhone 15 Pro i posebno iPhone 15 Pro Max modelom.

“U SAD-u je prijem serije 15 bio vrlo pozitivan i očekujemo veliki interes za nadogradnjom od strane korisnika iPhonea 11 i 12,” kaže Jeff Fieldhack, direktor istraživanja za Sjevernu Ameriku. "Naravno, govorimo o prvih nekoliko tjedana prodaje, ali to je pozitivan znak i uvelike utječe na kineske brojke."

Izvor: Krunoslav Ćosić