UZ WI-FI MREŽE

PRIVATNE 5G MREŽE: Primjena je moguća i u poljoprivredi

Autor Davor Dakić

Smisao privatne 5G mreže je da tvrtka dobije kapacitete samo za sebe i ne dijeli ih s drugim korisnicima

Izvor: deere.com

Proizvođač poljoprivredne i teške mehanizacije John Deere će koristiti privatnu 5G mrežu u Brazilu. Planiraju zakupiti kapacitete tijekom 2023. godine, kao dio plana za implementaciju veće mobilne povezanosti u svojim globalnim proizvodnim pogonima.

Jason Wallin, glavni arhitekt infrastrukture i operacija u John Deereu, rekao je za Mobile World Live da će tvornica za sadnju i žetvu u Horizontini u Brazilu koristiti 3,5 GHz srednjepojasni spektar. Wallin je izjavio da brazilski regulator ANATEL dodjeljuje licence za spektar u poligonima oko posjeda i zatim naplaćuje licence za uređaje na svakoj lokaciji.

Cilj John Deerea je prijeći s podjele 70 posto žičanog Etherneta i 30 posto Wi-Fija na 80 posto mobilnog, 10 posto Wi-Fija i 10 posto Etherneta u sljedećih pet godina. Tipična John Deere tvornica ima milje Ethernet kabela koji vode do raznih priključaka.

Izvor: deere.com

Sa značajnim ulaganjima u laserske rezače i alatne strojeve s radnim vijekom između deset i 20 godina Wallin je izjavio da John Deere ne radi potpuni prijelaz na mobilne uređaje nego započinje s prelaskom na privatnu 5G mrežu.

Trenutno koristi dvije 4G mreže i samostalnu (SA) 5G postavu u svom sjedištu u SAD-u, pristup koji je Wallin rekao da je nacrt za izgradnju mobilnih mreža. Napomenuo je da prije nego što John Deere u svojim objektima upotrijebi SA 5G mreže ekosustav uređaja treba još unaprijediti.

John Deere započeo je svoje napore u Industriji 4.0 još u 2019. godini kada se nadmetao za CBRS licence za prioritetni pristup u područjima SAD-a gdje tvrtka ima najveći dio svog proizvodnog otiska. Prvo je surađivao s Nokijom kako bi shvatio kako se CBRS spektar može koristiti, ali krajnji cilj je da John Deere upravlja privatnim mrežama.

Izvor: deere.com

Tvrtka ima 18 privatnih mreža diljem SAD-a, Južne Amerike i Europe, a neke od njih rade u proizvodnom načinu rada. Wallin je izjavio da dizalice i nadzemni strojevi ponekad zastanu dok idu od uređaja do uređaja zbog ograničenja Wi-Fi mreža.

"Kako se krećemo prema autonomiji u tvornici to postaje problematično, pogotovo kada upadnete u problem sa sigurnošću života čekajući nešto, a onda iznenada vaša latencija naraste na sekundu kada ste radili nešto puno niže od toga." Napomenuo je da je predvidljivost mobilnog kašnjenja blagodat.

John Deere planira postaviti više 4G i 5G privatnih mreža na svojih 70 proizvodnih lokacija i 70 lokacija za logistiku i dijelove diljem svijeta, kako sve više spektra postaje dostupno.

Izvor: deere.com

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI