NOVI BREND STIŽE

NAKON NOKIJE SLIJEDI HMD GLOBAL: Planiraju telefone vlastite marke

Autor Krunoslav Ćosić

Na tržištu bi se uskoro mogao pojaviti novi brend pametnih telefona – mogao bi se zvati HMD

Izvor: Nokia

Suosnivač HMD Globala, glavni izvršni direktor i predsjednik Jean-Francois Baril najavio je planove za ponudu uređaja vlastite robne marke. Planiraju to kroz nova partnerstva, bez naznake kada bi se to moglo dogoditi, ali trebali bi i dalje zadržati brend Nokia.

HMD Global poznat je što od 2017. godine prodaju mobitele i pametne telefone uz licencu Nokia. U objavi na LinkedInu Baril je ustvrdio da je HMD Global najbrže rastući proizvođač 5G pametnih telefona i lider u održivosti sa svojim uređajima koji se mogu popraviti.

Jean-Francois Baril
Izvor: HMD Global

„Bilo je to sjajno putovanje kao 'HMD – dom Nokia telefona' – ekskluzivna pozicija koju držimo zadnjih šest godina. Sada smo najbrže rastući proizvođač 5G pametnih telefona iz godine u godinu, vodeći u održivosti s našim popravljivim uređajima i najbolji izbor za digitalnu detoksikaciju. Sada smo spremni za sljedeći korak na našem putu - da samostalno uđemo na tržište kao snaga koja će stvoriti novi svijet za telekomunikacije usmjeren na potrebe potrošača.“

IDC-ov analitičar Francisco Jeronimo predvidio je izazove oko uvođenja novog brenda, napominjući na mreži X (bivši Twitter) da će to biti "uzbudljivo" za tvrtku, osobito ako nastavi koristiti brend Nokia. HMD Global osigurao je desetogodišnju licencu za kultnu marku mobilnih telefona 2016. godine i od tada je lansirao niz novih pametnih telefona i ponovno pokrenutih telefona s značajkama dizajniranih da zarade na imetku marke Nokia.

Jean-Francois Baril osnivač je i direktor HMD Globala od 2016. kada je tvrtka osnovana za stvaranje nove generacije uređaja marke Nokia. Između 2012. i 2016. osnovao je i vodio konzultantsku tvrtku Connecting Partners SA, tvrtku rizičnog kapitala Ginko Ventures i Smart Connect, fond rizičnog kapitala usmjeren na sektor telekomunikacija.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI