AKVIZICIJA

SOFTBANK: Preuzima četvrtinu tvrtke koja dizajnira čipove

Autor Ivan Vukić

Nagađa se da će kupiti udio Vision Funda u poznatoj tvrtci Arm

Izvor: Pixabay

SoftBank Group želi preuzeti preostalih 25 posto britanske tvrtke za dizajn čipova Arm koju ne kontrolira izravno iz Vision Funda 1 japanske tvrtke. Time će glavni ulagači u Vision Fund 1, vrijedan 100 milijardi dolara uključujući Javni investicijski fond Saudijske Arabije i Mubadalu iz Abu Dhabija, ostvariti značajan povrat.

SoftBank posjeduje 75 posto Arma i navodno želi uvrstiti dizajnera čipova na Nasdaq u rujnu, a očekuje se da će prodaja donijeti zaradu od najmanje 8 milijardi dolara, piše Mobile World Live. Preuzimanje udjela Vision Funda 1 značilo bi da bi SoftBank izlistao manje dionica Arma i vjerojatno zadržao udio između 85 posto i 90 posto.

Izvor: Shutterstock

Ako SoftBank ne stekne preostali udio prodaja dionica Arma Vision Funda 1 na burzi nakon IPO-a mogla bi potrajati najmanje jednu do dvije godine, povećavajući rizik od pada cijene dionice tvrtke za dizajn čipova, piše Reuters.

Istovremeno, Apple, Samsung, Nvidia i Intel su zainteresirani za ulaganje u Arm-ov IPO. Vision Fund 1 je izvijestio o dobitku ulaganja u posljednjem tromjesečju, oporavivši se od ogromnih gubitaka koje su zabilježile tvrtke u njegovom portfelju u proteklih 18 mjeseci.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI