Pametno poslovanje

APPLEOVI PRIHODI OD TELEFONA: Pali su za 8% u odnosu na prethodnu godinu

Autor Krunoslav Ćosić

Appleove isporuke pale su za 3% na godišnjoj razini dok je tržište pametnih telefona palo za 9%

Izvor: Eugen Wais / Alamy / Alamy / Profimedia

Appleov prihod od pametnih telefona i operativna dobit dosegnuli su rekorde u lipnju, u drugom tromjesečju 2023. Tvrtka je predvodila globalne prihode od pametnih telefona i operativnu dobit s rekordnim udjelima u lipanjskom tromjesečju od 45%, odnosno 85%.

Globalni prihodi od pametnih telefona pali su za 8% u odnosu na prethodnu godinu i 15% u odnosu na kvartal na znatno ispod 90 milijardi dolara u drugom tromjesečju 2023., što je najniža brojka u drugom tromjesečju od 2020. tijekom vrhunca globalnih karantena povezanih s pandemijom.

U istom razdoblju globalna operativna dobit pametnih telefona pala je na ispod 13 milijardi dolara, što je pad od 3% u odnosu na prethodnu godinu i 27% u odnosu na kvartal. Odgovarajuće smanjenje operativne dobiti iznosilo je 3% i 27% prema istraživanju Counterpointovog Market Monitor Servicea.

Izvor: Shutterstock

Komentirajući Appleov učinak direktor istraživanja Jeff Fieldhack primijetio je: „Appleove isporuke pale su za 3% na godišnjoj razini dok je tržište pametnih telefona palo za 9% u istom razdoblju. U isto vrijeme njegov ASP se povećao zahvaljujući rastućem doprinosu Pro serije, smanjenom doprinosu SE serije i zamjeni Minija u iPhoneu 13 s Plusom u iPhoneu 14."

Kao rezultat toga, dok su Appleovi prihodi od iPhonea pali za 2% godišnje, njegov udio prihoda je porastao, dosegnuvši rekord u drugom tromjesečju od 45%. To je povećanje od gotovo 3% u odnosu na isto tromjesečje prošle godine. Njegov udio u globalnoj operativnoj dobiti također je porastao za 4% od drugog tromjesečja 2022., dosegnuvši 85%, što je još jedan rekord u drugom tromjesečju za Apple.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI