ZNAJU U ŠTO ULAŽU

NJEMAČKA: Izdvaja 20 milijardi eura za industriju čipova

Autor Igor Martić

Sredstva su već dodijeljena određenim tvrtkama, ali preostalo je još nešto novca

Izvor: Shutterstock

Njemačka vlada planira do 2027. godine izdvojiti ukupno 20 milijardi eura za jačanje poluvodičke industrije u zemlji, od čega je polovica već dodijeljena američkom divu Intelu. Cilj vlade je iskoristiti novac za unaprjeđenje tehnološkog sektora u zemlji i osiguranje opskrbe kritičnim komponentama, koje će se podijeliti njemačkim i međunarodnim tvrtkama.

Otprilike 75 posto svote gotovo je dodijeljeno uključujući ulaganje od 10 milijardi eura u novi Intelov proizvodni pogon i ugovore koji su u pripremi za osiguranje 5 milijardi eura subvencija za tajvansku tvrtku za proizvodnju poluvodiča (TSMC - Taiwan Semiconductor Manufacturing Company) i 1 milijardu eura za Infineon.

Osim toga, zajedničko ulaganje između njemačkog dobavljača automobila ZF Friedrichshafena i američkog proizvođača čipova Wolfspeeda treba dobiti 750 milijuna eura državnih sredstava, piše Mobile World Live.

Izvor: Shutterstock

Bloomberg je izvijestio da bi druge tvrtke koje su već aktivne u Njemačkoj mogle imati koristi od preostalog iznosa od oko 3 milijarde eura uključujući GlobalFoundries i dobavljača Bosch, pri čemu obje tvrtke rade čipove u gradu Dresdenu.

Fond od 20 milijardi eura za podršku čipovima izvorno je dodijeljen ulaganju u dekarbonizaciju gospodarstva, no njegov se opseg proširio na tehnološki sektor.