PROBLEM S EUROPOM

ZBOG NESIGURNOSTI GOSPODARSTVA: Oppo napušta razvoj čipova

Autor Krunoslav Ćosić

Naglo su se odlučili na zatvaranja odjela za poluvodiče

Izvor: Krunoslav Ćosić

Proizvođač pametnih telefona Oppo zatvorio je podružnicu za dizajn čipova Zeku, okrivljujući za to nesigurnu situaciju u globalnom gospodarstvu i na tržištu pametnih telefona, piše South China Morning Post, a prenosi Mobile World Live.

Zeku je osnovan 2019. kao dio nastojanja proizvođača da dizajnira vlastite poluvodiče i bio je odgovoran za Oppov interni razvoj čipova. Kineske novine su primijetile da je zatvaranje bilo naglo, a tvrtka je aktivno zapošljavala osoblje prije dva tjedna.

Bili su specijalizirani za aplikacijske procesore, komunikacijske čipove kratkog dometa, za 5G modeme, radiofrekvencijski silicij i alate za upravljanje napajanjem.

Izvor: Oppo

Oppo se redovito pojavljuje kao četvrti najveći proizvođač pametnih telefona u brojkama analitičkih isporuka. Brojke Counterpoint Researcha za prvo tromjesečje objavljene ranije ovog tjedna pokazuju da je isporučio 24 milijuna jedinica, što je pad u odnosu na 31 milijun u usporedivom razdoblju 2022.

Osim očitih problema u jedinici za dizajn čipova, Oppo je također bio predmet mnogih spekulacija u Europi posljednjih mjeseci. U ožujku je tvrtka bila prisiljena demantirati nagađanja da se namjerava povući s nekih tržišta i bila je predmetom patentnog spora s Nokijom koji je doveo do obustave prodaje u Njemačkoj.

Unatoč tom problemu Oppo je redovito ponavljao svoju predanost europskom tržištu i snažno promovirao svoje najnovije uređaje u regiji.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI