2 MILIJARDE UREĐAJA

Znamo kako je Apple poslovao krajem 2022. godine

Autor Krunoslav Ćosić

Kvartalni prihod iznosi 117,2 milijarde USD, što je pad od 5 posto

Izvor: Eugen Wais / Alamy / Alamy / Profimedia

Apple je objavio financijske rezultate za svoje prvo tromjesečje fiskalne 2023. koje je završilo 31. prosinca 2022. U odnosu na prethodnu godinu, prihod je manji za 5 posto dok je tromjesečnu zaradu po razrijeđenoj dionici 1,88 USD.

Instalirana baza prelazi 2 milijarde aktivnih uređaja i dostiže rekord svih vremena za sve glavne kategorije proizvoda.

"Dok se svi nastavljamo snalaziti u izazovnom okruženju ponosni smo što imamo svoju najbolju ponudu proizvoda i usluga ikad i kao i uvijek ostajemo usredotočeni na duge staze i vodimo se svojim vrijednostima u svemu što radimo", rekao je Tim Cook, izvršni direktor Applea. "Tijekom tromjesečja prosinca postigli smo veliku prekretnicu i s uzbuđenjem možemo izvijestiti da sada imamo više od 2 milijarde aktivnih uređaja kao dio naše rastuće instalirane baze."

Tim Cook, Apple
Izvor: Andrew H. Walker / Shutterstock Editorial / Profimedia

Apple je postavio rekord prihoda svih vremena od 20,8 milijardi USD u poslovanju sa uslugama i unatoč teškom makroekonomskom okruženju i značajnim ograničenjima ponude povećali su ukupni prihod tvrtke na bazi konstantne valute, rekao je Luca Maestri, Appleov financijski direktor.

"Generirali smo 34 milijarde dolara u operativnom novčanom toku i vratili više od 25 milijardi dolara dioničarima tijekom tromjesečja nastavljajući ulagati u naše dugoročne planove rasta."

Upravni odbor Applea proglasio je novčanu dividendu od 0,23 USD po dionici običnih dionica Društva. Dividenda se isplaćuje 16. veljače 2023. dioničarima koji su bili u evidenciji zaključno s radom 13. veljače 2023.

Izvor: Barbara Ash / Alamy / Alamy / Profimedia

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI