TECH I FINANCIJE

FINTECH SVIJET: Samo je 6 posto udio osnivačica

Autor Krunoslav Ćosić

Vodeće stručnjakinje FinTech revolucije dolaze na konferenciju Money Motion

Izvor: Shutterstock

Među prvih 1000 najbolje financiranih FinTech kompanija u svijetu samo je 6 posto osnivačica. Među njima samo 16 su jedini osnivači dok 68 od tih tisuću tvrtki vode žene u izvršnom vodstvu. Pokazuju to rezultati prvog istraživanja o raznolikosti u FinTech industriji pod nazivom Fintech Diversity Radar provedenog 2021.

Uz zabrinjavajući trend utješna naznaka nalazi se u broju osnivačkih timova sa ženama, koji raste sa stope od 6 posto u 2010. na 20 posto u 2019. i konačno na 30 posto godinu kasnije. Ali neugodna je istina da se većina stručnih uloga koje žene drže u tim tvrtkama nalazi u području ljudskih resursa i marketinga.

U svjetlu ovih otkrića industrija se očigledno mora pozabaviti trenutnim FinTech izazovima. U Zagrebu se 9. i 10. ožujka održava Money Motion, a na konferenciju dolaze tri inspirativne stručnjakinje koje se suprotstavljaju ovim statistikama.

Linh Van Deibel, potpredsjednica odjela za strategiju i korporativni razvoj u kompaniji Banked, iskusna je stručnjakinja koja je pomogla izgraditi i proširiti četiri različita tehnološka startupa diljem Europe, SAD-a i Bliskog istoka.

Linh je došla u Banked u uzbudljivo vrijeme kada je tvrtka upravo završila svoju seriju A te im pomaže u transformaciji digitalnog plaćanja u Ujedinjenom Kraljevstvu, Europi i šire.

Linh Van Deibel, Nena Dokuzov, Maha Al-Saadi
Izvor: Money Motion

Nena Dokuzov, voditeljica projektne skupine za novu ekonomiju i blockchain tehnologiju u Ministarstvu za gospodarski razvoj i tehnologiju u Sloveniji, etablirana je stručnjakinja za FinTech, članica i osnivačica World Metaverse Councila i inicijatorica prvog nacionalnog NFT-a u svijetu.

Nena je ujedno i članica OECD Savjetodavnog odbora za stručnu politiku blockchaina i potpredsjednica Savjetodavne skupine za napredne tehnologije pri UNECE-u.

Maha Al-Saadi, direktorica za usklađenost i regulatorne poslove u digitalnom ogranku Tradias Bankhaus Scheich, nepokolebljiva je zagovornica usvajanja digitalne imovine, strastvena oko sigurnog usvajanja novih DLT tehnologija.

Više od 16 godina iskustva u financijskim uslugama, usklađenosti i regulatornim poslovima pridonijelo je njezinoj dubokoj stručnosti u blockchainu, DLT-u, digitalnoj imovini, CBDC-u i kriptovalutama, DeFi-ju i novim tržišnim strukturama.

Money Motion, u partnerstvu s Nexi Grupom, dovest će u Laubu više od 30 lidera industrije i 50 brendova kako bi razgovarali o sadašnjosti i budućnosti FinTecha – jedne od najdisruptivnijih tehnologija našeg vremena.

Sudionici i posjetitelji mogu očekivati dva dana otkrivanja najnovijih trendova, izazova i rješenja na raskrižju tradicionalnog financijskog tržišta i najsuvremenijih tehnologija našeg vremena.

Magda Milas
Izvor: Luka Stanzl/PIXSELL/PIXSELL

Sve veći regionalni interes za FinTech teme i rješenja prepoznala je i Magda Milas, priznata FinTech stručnjakinja i predsjednica udruge Alice in Blockchains, community sponzora konferencije Money Motion.

Gordana Breyer, direktorica prodaje i odnosa s klijentima u Nexi Grupi, ističe „kako digitalna ekonomija i apetit kupaca za besprijekornim plaćanjima rastu te nikad nije bilo važnije stvoriti okruženje u kojem se možemo osloniti na kolektivno znanje vrhunskih predstavnika FinTech industrije.

Gordana Breyer
Izvor: Ino Zeljak

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI