ŠTO JE U POZADINI?

I NJIH ZANIMA CHATGPT: Microsoft ulaže milijarde u OpenAI

Autor Krunoslav Ćosić

Nagađa se o iznosu od čak 10 milijardi američkih dolara

Izvor: Profimedia

Microsoft je pojačao partnerstvo s OpenAI-jem, proizvođačem popularne umjetne inteligencije koja nudi ChatGPT, ulažući više milijardi dolara u tu tvrtku što predstavlja najveću okladu softverskog diva dosad na tehnologiju.

Microsoftovo ulaganje u OpenAI slijedi nakon prethodne potpore tvrtki koju su dali 2019. kada je uloženo milijardu dolara, a bilo je još jedno neobjavljeno financiranja u 2021. godini.

Izvor: OpenAI

Iako iznos ovog puta nije službeno otkriven, razne novinske kuće izvješćuju da će Microsoft uložiti oko 10 milijardi dolara u OpenAI, značajno povećavajući svoje interese za stručnjaka za umjetnu inteligenciju nakon trogodišnjeg partnerstva, piše Mobile World Live.

Microsoft će investirati tijekom više godina implementirajući modele OpenAI-ja u svoje potrošačke i poslovne proizvode, što uključuje njegov paket Office softvera i tražilicu Bing. Kao rezultat dubljih veza s OpenAI-jem Microsoft je rekao da će također povećati ulaganja u razvoj i implementaciju specijaliziranih superračunalnih sustava kako bi ubrzao istraživanje neovisno o umjetnoj inteligenciji.

Izvor: Shutterstock

Microsoftov Azure sada će postati OpenAI-jev ekskluzivni pružatelj usluga u oblaku kako bi se svi resursi preusmjerili u istraživanje, proizvode i API usluge. Satya Nadella, glavni izvršni direktor Microsofta, rekao je da su u početku sklopili partnerstvo s OpenAI-jem zbog zajedničke ambicije da odgovornost unaprijedi AI i demokratizira tehnologiju.

"U ovoj sljedećoj fazi našeg partnerstva razvojni programeri i organizacije iz različitih industrija imat će pristup najboljoj AI infrastrukturi, modelima i lancu alata s Azureom za izradu i pokretanje svojih aplikacija", dodao je Satya.

ChatGPT

Zanimanje za OpenAI naglo je poraslo posljednjih mjeseci nakon što je chatbot ChatGPT postao internetska senzacija nakon lansiranja u studenom 2022., privlačeći oko milijun korisnika u prvom tjednu.

Platforma se smatra predvodnikom "generativne umjetne inteligencije" zbog svoje sposobnosti stvaranja visokokvalitetnog sadržaja iz jednostavnih tekstualnih upita.

Izvor: Shutterstock

Richard Windsor, osnivač istraživačke tvrtke Radio Free Mobile, vjeruje da će investicija vjerojatno koristiti Microsoftu na više načina, ističući činjenicu da OpenAI neće biti dostupan na AWS-u ili Google Cloudu kao veliki poticaj njegovom Azure cloud poslovanju.

To će Microsoftu omogućiti da poboljša proizvode uključujući Office putem umjetne inteligencije, ali za Windsora postoje neka pitanja u vezi ChatGPT-a: "Ne očekujem da ću vidjeti ChatGPT ugrađen u Office jer ne mislim da je niti pouzdan niti siguran, što znači da ne zadovoljava Microsoftove standarde za AI proizvode koje stvara."

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI