LAPTOPI SU NAJLOŠIJI

ZAPADNA EUROPA: Računala su slabo tražena

Autor Krunoslav Ćosić

Isporuke su u trećem tromjesečju 2022.pale za čak 22%

Izvor: - / Wavebreak / Profimedia

Najnovije procjene Canalysa pokazuju da su isporuke prijenosnih računala, stolnih računala i radnih stanica u zapadnoj Europi u trećem tromjesečju 2022. pale za 22% na godišnjoj razini, na 12,8 milijuna jedinica.

Prijenosna računala su imala najlošije rezultate s 10,4 milijuna isporučenih jedinica što je 25% manje u odnosu na prethodnu godinu. Stolna računala su pala samo 6% jer su velike organizacije nastavile s kupnjom. Isporuke tableta dosegnule su 6 milijuna jedinica, što je pad od 13% na godišnjoj razini i uzastopno je nepromijenjen.

Mala i srednja poduzeća znatno su smanjila kupnju osobnih računala, više od većih organizacija jer su ekonomski vjetrovi smanjili novčane tokove, a povećane kamatne stope učinile opcije financiranja skupljima, kaže analitičar Canalysa Kieren Jessop.

Izvor: Shutterstock

Potražnja za osobnim računalima i dalje je smanjena zbog rastućih cijena, posebice energije. A kako se stvarni prihodi smanjuju dolazi do pomaka u potražnji između razina cijena. Isporuke za osobna računala u nižem razredu pale su znatno više nego u segmentima srednjeg ili višeg razreda. To odražava različit utjecaj koji inflacija ima na razine dohotka.

S očekivanim daljnjim smanjenjem raspoloživih prihoda potražnja će se prenijeti s luksuznih na pristupačnije opcije. Dobavljači s portfeljima koji obuhvaćaju šire cjenovne raspone imat će najbolji način da to iskoriste.

Isporuke tablet računala u Zapadnoj Europi
Izvor: Canalys

Najveći udio s isporukama tableta je u trećem tromjesečju 2022. imao Apple – udio je bio 47 posto, uz 2,8 milijuna isporučenih uređaja, što je pad za 10 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Slijedi Samsung s 20,4 posto udjela i 1,2 milijuna isporučenih tableta, što je rast od 10,9 posto na godišnjoj razini.

Slijedi Lenovo s 11,9 posto (0,7 milijuna tableta) i s padom od 21,9 posto. Četvrti je Amazon sa 7,4 posto udjela te 0,4 milijuna isporučenih tableta, što je pad od 4,5 posto. Peti je na listi Huawei s 2,7 posto udjela, isporučenih 0,2 milijuna tablet računala, s padom od čak 70,6 posto.

Isporuke desktop računala, laptopa i radnih stanica u Zapadnoj Europi
Izvor: Canalys

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI