KRAJ POSLOVANJA

ERICSSON PRODAJE JEDINICU ZA PODRŠKU: Žele što prije iz Rusije

Autor Krunoslav Ćosić

Financijski detalji prodaje nisu objavljeni, ali su poznati mnogi drugi detalji

Izvor: Shutterstock

Ericsson je, kao dio plana da izađe iz Rusije, sklopio ugovor o prodaji svog poslovanja korisničke podrške tamošnjoj domaćoj tvrtki u vlasništvu bivših operativnih menadžera podružnice. Navedeno je da transakcija uključuje prijenos približno 40 zaposlenika te određene imovine i ugovora povezanih s poslovanjem. Financijski detalji nisu objavljeni.

Jedinica korisničke podrške koristi se za lokalni poslovni angažman i ne uključuje izvoz hardvera, softvera ili povezanih usluga mobilnim operatorima u Rusiji. Ericsson je u travnju 2022. najavio obustavu poslovanja i isporuka kupcima na neodređeno vrijeme, a oko 400 zaposlenika obavijestio je o otpuštanju.

Ericsson je jedna od mnogih kompanija koje su objavile planove za ukidanje poslovanja u Rusiji, s upuštanjem u fazni plan izlaska koji je prvobitno trebao biti dovršen do kraja 2022. Međutim, u svom najnovijem ažuriranju Ericsson je rekao da očekuje malu prisutnost u Rusiji na lokalnom poslovanju do 2023.

Izvor: Shutterstock

"Pravna osoba u vlasništvu Ericssona nastavit će biti registrirana kako bi se dovršila prodaja i ispunili zakonski, ugovorni i administrativni zahtjevi", objašnjeno je iz Ericssona, prenosi Mobile World Live.

Proširenje usklađenosti u SAD-u

Zasebno, Ericsson je objavio dogovor s američkim Ministarstvom pravosuđa i Komisijom za vrijednosne papire i burzu o produljenju uvjeta neovisnog nadzora usklađenosti za još jednu godinu do lipnja 2024.

Ericsson je 2019. pristao na trogodišnji program usklađenosti u sklopu nagodbe s američkim vlastima vrijedne 1,1 milijardu dolara za okončanje istrage o korupciji. Tvrtka je priznala da je dala milijune mita i krivotvorila knjige između 2000. i 2016. u najmanje pet zemalja.

Budući da se neovisno praćenje usklađenosti bliži kraju tvrtka je rekla da je pristala na produženje "kako bi se dodatno ugradilo najbolje upravljanje u klasi, upravljanje rizicima i okvir usklađenosti u cijeloj organizaciji".

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI