NAKON 7 GODINA

APPLE I ERICSSON: Konačno kraj rata za patente

Autor Krunoslav Ćosić

Problem je bio s patentima vezanima uz 5G mreže

Apple iPhone 14, iPhone 14 Pro, iPhone 14 Pro Max
Izvor: SYSPEO / Sipa Press / Profimedia

Ericsson i Apple su sklopili višegodišnji globalni ugovor o licenciranju patenata i uzajamno su se dogovorili o jačanju poslovnih i tehnoloških veza. Nagodba okončava sve tekuće pravne sporove vezane uz patente.

Tvrtke su izjavile kako njihov sporazum uključuje globalnu unakrsnu licencu za standardno bitne tehnologije i daje određena druga patentna prava, prenosi Mobile World Live. Ericsson očekuje da će prihodi od licenciranja u četvrtom tromjesečju 2022. doseći 5,5 milijardi SEK (531,5 milijuna USD) do 6 milijardi SEK kao rezultat nagodbe i tekućeg poslovanja s pravima intelektualnog vlasništva sa svim ostalim nositeljima licence.

Izvor: Shutterstock

Uz bližu suradnju na području tehnologije i poslovanja tvrtke će također surađivati na interoperabilnosti i razvoju standarda. Sporazum je posebno značajan jer privodi kraju dugogodišnje patentne sporove između švedskog dobavljača i proizvođača iPhonea.

Ericsson i Apple su bili uključeni u nešto poput rata oko patenata za 5G, pri čemu su obojica poduzeli pravne radnje u SAD-u 2021. jer su pregovori započeti 2015. o obnovi sedmogodišnjeg ugovora o licenciranju propali. Dok je prethodni ugovor pokrivao 2G, 3G i 4G nisu uspjeli postići dogovor o 5G-u.

Izvor: - / Ingram / Profimedia

Ericssonova CIO Christina Petersson izjavila je da je sa zadovoljstvom riješila parnicu sklapanjem ugovora, “što je od strateške važnosti za naš program licenciranja 5G-a. To će omogućiti objema tvrtkama da se i dalje usredotoče na dovođenje najbolje tehnologije na globalno tržište."

Unatoč sporazumu Ericsson je upozorio da će njegov prihod od licenciranja prava intelektualne svojine i dalje biti pod utjecajem nekoliko područja, uključujući ugovore koji su istekli i čekaju obnovu, prijelaz s 4G na 5G te valutne i geopolitičke probleme.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI