TRAŽE RJEŠENJE

PROBLEMI ZA APPLE: Smanjena proizvodnja iPhonea

Autor Igor Martić

Problem s proizvodnjom telefona bi se mogao nastaviti i u 2023. godini

Izvor: Shutterstock

TrendForce predviđa da bi proizvodnja iPhonea mogla pasti počevši već od sada pa sve do prvog tromjesečja 2023. Razlog je dugoročni utjecaj mjera zaključavanja koje su nametnule vlasti u pogonu ugovornog proizvođača Foxconna u Zhengzhouu u Kini.

Usporavanje proizvodnje u Zhengzhouu vjerojatno će smanjiti proizvodnju u tekućem tromjesečju za 2 ili 3 milijuna jedinica: izvorni cilj u četvrtom kvartalu bio je 80 milijuna iPhonea, prenosi Mobile World Live. TrendForce je primijetio da je Foxconn glavno mjesto za proizvodnju modela iPhone Pro i Pro Max.

Izvor: Apple

Procjena je da bi predviđene isporuke od 52 milijuna jedinica u prvom tromjesečju 2023. mogle pasti između 4 i 6 milijuna, ovisno o tome koliko je vremena potrebno Foxconnu da uspostavi normalnu razinu proizvodnje.

TrendForce je naveo da su se proizvodne linije iPhonea vratile i zapošljavaju oko 70 posto Foxconnovog kapaciteta jer su izbijanja Covid-19 (koronavirus) kontrolirana. Inače, Apple je u procesu prebacivanja proizvodnje iPhone Pro modela na Pegatron i Luxshare, pri čemu će potonji prvi primati narudžbe, a isporuke bi mogle započeti u prvom tromjesečju sljedeće godine.

Izvor: Apple

Kuo Ming-Chi, Appleov analitičar iz TF International Securities, istaknuo je u tweetu da je više od 10 posto globalnog proizvodnog kapaciteta iPhonea bilo pogođeno time što je Foxconnova tvornica u Zhengzhouu iznenada ušla u zatvorenu proizvodnju, bez upozorenja.

Uz zaposlenike koje je teško zaposliti tijekom strogih karantena i teških uvjeta rada Foxconn navodno povećava plaće za čak trećinu.